Manisa’nın Akhisar ilçesinde Türkiye’nin tek fayton üretim merkezi bulunuyor. 15 ustanın çalıştığı fabrikada el işçiliği dikkat çekiyor. Satış ve pazarlama müdürü Zafer Geren, son dönemde film şirketlerinden taleplerin arttığını söylüyor. Yurtdışına da ihracat yapılıyor. En son Türkmenistan Devlet Başkanlığı’na 5 fayton gönderilmiş.
FAYTONU GELECEK NESİLLERE AKTARACAKLAR
Zaman'dan Celal Kaya'nın haberine göre, günümüzde yaygın olarak kullanılmasa da geçmişin izlerini yansıtan ulaşım aracıdır fayton. Motorlu taşıtların yasaklandığı adalarda ve turistik bölgelerde de vazgeçimezler arasındadır. Kaybolmaya yüz tutmuş faytonculuk mesleğini gelecek nesillere aktarabilmek için Manisa’nın Akhisar ilçesinde bir üretim merkezi mevcut. Satışları az olmasına rağmen 8 yıldır 15 çalışanıyla fayton üretimine devam ediyor. Türkiye’nin ilk ve tek üretim merkezinde faytonun yanı sıra atlı kar kızakları ve mobil satış büfeleri de imal ediliyor. Bütün araçlarda el işçiliği dikkat çekiyor. Şirketin satış ve pazarlama müdürü Zafer Geren, “Maalesef güçlükle ayakta durmaya çalışıyoruz. Bizler Türkiye’nin son faytoncularıyız.” diyor.
'BİZDEN ÖNCE HER PARÇA AYRIYDI'
Faytonculuk mesleğini profesyonel bir hale getirmek istediklerini belirten Geren, “Türkiye’de faytonculuğu dünyaya taşıyacak bir firma yoktu. Bizden önce küçük esnaflar tarafından yapılıyordu. Biri tekerini, diğeri boyasını, bir diğeri dövme demirini yapıyordu. Biz bunları bir araya topladık.” diye anlatıyor. Geren, “Şu anda 15 çalışanımızla biz bu işe devam ediyoruz. Her emekçimiz şu anki durumlarından memnun ve işlerini severek yapıyor.” ifadelerini kullanıyor. Amaçlarının geleneklere sadık kalarak geçmişi yaşatmak olduğunu söyleyen Geren, işçi bulamamaktan yakınıyor.
'İŞÇİ ARIYORUZ BULAMIYORUZ. STAJER BİLE GELMİYOR'
Geren, “Bu kapsamda devletin bize destek vermesi gerekiyor. Biz işçi arıyoruz ama bulamıyoruz. Meslek liselerine ve Ege Üniversitesi’nden mezun öğrenci ve staj için başvurular yapıyoruz fakat geri dönüşler olmuyor.” cümleleriyle şikayetini dile getiriyor. Devletin kendilerine ne şekilde destek vermesi gerektiğini şöyle anlatıyor: “Devlet yok olmaya yüz tutacak meslek çalışanlarının primlerini karşılayabilir. Bu tür unutulmaya yüz tutmak üzere olan meslekleri tercih eden ilk işçilerin bir yıllık maaşını verebilir. Biz biraz büyümek istesek sadece KOSGEB’den cüz’i bir yardım alıyoruz o da bize yetmiyor.”
'DAHA ÇOK TURİZM AMAAÇLI'
Faytonların daha çok turizm amaçlı kullanıldığını belirten Geren, son zamanlarda film şirketlerinin taleplerinin arttığına dikkat çekiyor. Geren, “Daha çok sahil kenarlarında turizm amaçlı kullanılıyor. Aileler çocuklarına geçmişten gelen bir nostaljiyi yaşatmak istiyor.” diye konuşuyor. Yurtdışına da fayton ihraç ettiklerini kaydeden Geren, “En son Türkmenistan Devlet Başkanlığı’na 5 fayton, Malezya Kuala Lumpur Belediyesi’ne de bir fayton gönderdik. Bir faytonun fiyatı 15-25 bin lira arasında değişiyor.” şeklinde konuşuyor.