ANTALYA (CİHAN)- Konya Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Güray Alpar, kocasından ayrılan kadınların yüzde 78'nin şiddete maruz kaldığını belirtip, bunun inanılmaz bir oran olduğuna değinerek, "Bu tedbir alınması gereken bir durum." dedi.
Jandarma Genel Komutanlığı'nın AB projesi olarak düzenlediği Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi Koordinasyon ve Farkındalık Yaratma Çalıştayı'nın düzenlendiği 23'üncü il Antalya oldu. Kent merkezindeki bir otelde gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Tuğgeneral Güray Alpar, şiddetin sağlıklı bir toplum oluşmasının önündeki önemli engellerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'de en az üç kadından birinin maruz kaldığı şiddetin bazı bölgelerde üçte iki oranına kadar çıktığını belirten Alpar, "Kocasından ayrılan ya da boşananlarda şiddete maruz kalma oranı yüzde 78 gibi inanılması güç boyutlara ulaşıyor. Bu bizleri için özellikle tedbir alınması gereken yüksek risk grubunu oluşturuyor." diye konuştu. Kadınların yüzde 45'inin dayak yemesi halinde 'bir şey yapmam, katlanırım' dediğine işaret eden Alpar, güvenlik güçlerine başvuru oranın ise yüzde 5 gibi düşük bir seviyede olduğunu ifade etti.
'ERKEK ADAM KADINA EL KALDIRMAZ'
Antalya Valisi Muammer Türker de kadına şiddetin hukuki olduğu kadar ahlaki de bir sorun olduğunu kaydederek bunun sadece bir güvenlik meselesi olarak görülemeyeceğini, mücadelenin çok boyutlu olması gerektiğine değindi. Sadece devletin kurumlarının, adli ve kolluk güçlerinin değil toplumun tüm kesimlerinin müdahil olması gerektiğini belirten Türker, "Uzun vadeli bir perspektifle, sabırla, ilmek ilmek işleyerek netice almak gerekiyor." ifadesini kullandı. Türk toplumunun geleneğinde kadına el kaldırmanın söz konusu olmadığına işaret eden Türker, şöyle konuştu: "Türk toplumunda kadına el kaldıran erkeğe erkek tanımlaması içinde yer verilmez. Bir erkeğe yiğitlik adamlık gibi sıfatları atfedeceksek bunun ölçüsü başkadır. Kadına el kaldıranlara bu sözlerle tanımlama yapılmaz."
'6 BİN KADIN İÇİN TEDBİR KARARI ALINDI'
Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi ve jandarmanın faaliyetleri hakkında sunum yapan Jandarma Kurmay Binbaşı Hasan Ali Gider, 2014'te jandarma sorumluluk alanında 13 bin 318 aile içi şiddet olayında 14 bin 376 kadının mağdur olduğu bilgisini paylaşarak, "Mağdur olanlardan 6 bin 167 kadın hakkında tedbir kararı çıkarılması sağlanmıştır." dedi.
'KADINA ŞİDDET DOĞUDAN BATIYA KAYDI'
Açılış konuşmalarının ardından Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği'nin kurucu üyesi olan çalıştay yöneticisi Gülsen Ülker, kadın örgütlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri başta olmak üzere salonu dolduran kamu ve özel kurumların temsilcileri ile değişik rütbelerdeki jandarma personeline bir sunum yaptı. Türkiye'de kadına yönelik şiddetle ilgili en geniş kapsamlı araştırmanın 2008'de yapıldığını ve çalışmanın geçen yıl yenilendiğini ifade eden Ülker, 2014 araştırmasının kadına şiddetin doğudan batıya kaydığını dile getirdi. Gülsen Ülker, Hacettepe Üniversitesi'nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı için yaptığı, 'Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2014' sonuçlarına göre 6 yıl önce yüzde 42 olan kadına şiddetin dört puan düşerek yüzde 38'e gerilediğinin ortaya çıktığına değişerek, kırsaldaki düşüşün ise kentlere göre çok daha yüksek olduğunu kaydetti. CİHAN