Geçen Temmuz ayında İtalya, İspanya ve Portekiz pazarından çekileceğini duyuran Getir, söz konusu ülkelerden çekilmesiyle, halen hizmet verdiği, kâr marjını yüksek gördüğü ve kalıcı büyüme sağlayacağını tahmin ettiği beş ülkeye odaklanmayı hedeflediğini kaydediyor.
Getir'in verilerine göre, şirketin gelirinin yüzde 96'sı, operasyonların devam ettiği bu beş ülkeden sağlanıyor.
Kurye şirketleri eleştirilerin odağında
Kendi verilerine göre Getir Almanya'da 10 şehirde gıda ve yemek kuryeliği hizmeti veriyor.
Getir gibi hızlı teslimat odaklı kurye şirketleri uzun süredir tartışmalara neden oluyor. Nitekim pek çok uzman yüksek giderlerine rağmen kârının düşük olduğu eleştirisini getiriyor. Ayrıca söz konusu şirketlerin müşteriye ulaşmak amacıyla yürüttüğü reklam çalışmaları için de yüksek harcamalar yaptığı belirtiliyor.
Pandemi sonrası piyasadaki kötü gidişata rağmen, son aylarda, daha önce sadece restoranlarla çalışan kurye şirketi Lieferando da, Almanya'da gıda ve ev eşyası kuryeliği piyasasına girdi ve böylece Getir'e yeni bir güçlü rakip daha doğmuş oldu. Yine daha önce sadece içecek kuryeliği yapan pek çok sirket de son dönemde gıda ve atıştırmalık dağıtımına girdi.
Başta Almanya Gıda, İçecek ve Otelcilik Sendikası (NGG) olmak üzere işçi örgütlenmeleri, sık sık Getir gibi şirketlerin kar marjı için öncelikle sürücülerinin maaşından tasarrufa gittiğini belirterek eleştiriyor. Pek çok kurye şirketi çalışanı geçen yıllarda çalışma koşullarının kötülüğü ve iş güvenliginin yetersizliği gerekçesiyle iş bırakma eylemleri düzenlemiş, eylemler sonucunda Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil de çalışanlarla bir araya gelmiş ve şirketleri ücret ve güvenlik konusunda yasal düzenlemelere uymaya çağırmıştı.