Gıda sektöründe yenilikçi ürünlerle katma değerli üretimi arttırmayı hedefleyen Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nı bu yıl uluslararası boyuta taşıma kararı aldı. Bu çerçevede Avrupa'nın en önemli tarım araştırma üniversitelerinden biri olan Hollanda'nın Wageningen Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalandı. Gıda sektöründe uluslararası işbirliğiyle 2023 ihracat hedeflerine ulaşılması hedefleniyor.
İzmir'de 12-13 Mayıs 2016 arasında düzenlenecek 4. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nın ana teması, "Sürdürülebilir ve Rekabetçi Gıda Sektörü İçin İnovasyon" olarak tespit edildi. Türkiye'nin, gıda ürünleri çeşitliliği bakımından çok şanslı bir coğrafyada olduğuna işaret eden Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, bunu katma değere, zenginliğe dönüştürecek fikirlere ve projelere fırsat vermek istediklerini kaydetti. EİB koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakalığı'nın desteğiyle 21 ve 22 Nisan 2015 tarihlerinde İzmir'de düzenlenen 3. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'na başvuran 450 projeden 60 adedinin sergilenmeye layık görüldüğünü, proje sahipleri ile sanayiciler arasında ikili görüşmeler yapıldığını ve etkinlik alanını bine yakın katılımcının ziyaret ettiğini anlattı.
2016 yılında ise Wageningen Üniversitesi'yle güçlerini birleştireceklerini aktaran Celep, "Bu işbirliğiyle Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı uluslararası boyuta taşınacak ve yurtdışından gelecek proje başvuruları da sektör paydaşlarına sunulacak. 'Sürdürülebilir ve Rekabetçi Gıda Sektörü İçin İnovasyon' temalı etkinliğimiz, Türkiye'nin gıda sektöründe 2023 yılı için ortaya koyduğu 55 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için ışık tutacak." diye konuştu.
'HEDEF GIDA SEKTÖRÜNDE TÜRK DÜNYA MARKASI'
Türk gıda markalarının, ar-ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vererek global oyuncu haline dönüşeceğini belirten Birol Celep, şöyle devam etti: "Türk gıda sektörü olarak dünya devleriyle aramızdaki farkı önce azaltmak, sonra da yakalamak için inovasyon ve ar-ge alanında yoğun çalışma yürütmemiz gerekiyor. 2023 yılı için Türkiye, 10 dünya markası hedefi ortaya koydu. Bu markalardan bir tanesi, neden Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'ndan çıkmasın? Yine Hollanda örneğini vurgulamakta fayda görüyoruz. Yüzölçümü sadece Konya ilimiz kadar olan bu ülke, yılda 90 milyar dolar tarım ve gıda ürünü ihraç ediyor ve tüm Avrupa'nın sebze meyve ihracatının yüzde 25'ini gerçekleştiriyor."
BİRİNCİYE 6 BİN DOLAR ÖDÜL
4. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda, "Sürdürülebilir ve Rekabetçi Gıda Sektörü İçin İnovasyon" temalı etkinlik nebati, hayvani ve su ürünleriyle doğadan toplanan ürünler (hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, fındık, kuru ve kabuklu meyve ve sebzeler, zeytin, yaş meyve ve sebzeler, baharatlar, tıbbi ve aromatik bitkiler), gıda işleme ve teknolojileri (zeytinyağı, işlenmiş meyve ve sebzeler, işlenmiş kabuklu ve kuru meyveler ve mamulleri), paketleme ve ambalajlama, pazarlama ve değer zinciri yönetimi konularını kapsayacak. Proje özel kategorisi olarak ise, "Gıdalarda Şeker ve Tuz Kullanımının Azaltılması" belirlendi. Bu konuda yapılan proje başvuruları ayrıca değerlendirilecek.
Akademisyenden öğrenciye, sanayiciden araştırmacıya bütün katılımcılara açık olan etkinlik çerçevesinde proje sahipleri, başvurularını "Öğrenci" ve "Araştırıcı" kategorileri altında yapacak. Her kategoride dereceye giren ilk üç proje sahibi, sırasıyla 6 bin, 4 bin ve 2 bin 500 dolar ödülün sahibi olacak. Özel kategoride birinci olan proje ise 5 bin dolarla ödüllendirilecek. Müracaatlar, 26 Şubat 2016 Cuma gününe kadar "www.gidaargeprojepazari.org" internet sitesinden yapılabilecek. CİHAN