İSTANBUL (CİHAN)- Türkiye'nin 2014 yılı genel ihracatının yüzde 7'si gıda ve içecek sektöründen geldi. 2014 yılında sektörün ihracatı 2013 yılına göre yüzde 4,1 artışla 11 milyar 104 milyon dolar olarak gerçekleşti. Gıda ve içecek sanayi ihracatı, Türkiye toplam ihracatından yüzde 7 pay aldı. İhracatta ilk 3 ülke Irak, Almanya ve Suriye oldu.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, sektörün 2014 yılını değerlendirdi. Harbiye Hilton Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Kopuz, ülke olarak pozitif değerlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ülkenin gıda ve içecek sektörünün reel verilerini paylaşmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Kopuz, "290 milyar TL cirodan 330 rakamına çıkmış 2014 yılında gıda ve içecek sektörü. Yukarı doğru büyüme eğilimi devam ediyor. Türkiye büyümesinin ortalamasının üzerinden devam ediyor. Sevindirici bir tablo var; geçen sene bütün olumsuzluklara rağmen, 190 ülkeye ve milyarlarca insana hitap eden bir gıda ve içecek sektöründen bahsediyoruz. 11 milyar 100 milyon dolar üzerinde bir gıda ve ihracat sanayinin ihracatı var. Bu sektörün bir başarı hikâyesidir." diye konuştu.
Sanayicilerin ihracat için çabaladıklarından bahseden Kopuz, "Bütün olumsuzluklara rağmen Avrupa Birliği'ndeki ekonomik kriz, çevremizdeki savaş koşullarına rağmen Afrika'ya, ABD'ye, Güney Amerika'ya sanayici arkadaşlarım eline çanta alarak ülke ülke gezerek tek tek bu ürünleri milyarlarca insana sunuyor. Bu sektör açısından çok önemli." dedi.
2023 yılındaki 40 milyar dolar gıda ihracatı hedefine ulaşmak istediklerinden bahseden TGDF Başkanı Kopuz, "Önümüzde bir genel seçim var. Ukrayna, Suriye, Irak'da problemler devam ediyor. En önemli ihraç pazarlarımızdan biri olan Avrupa Birliği ekonomisinde iyileşme belirtisi gösterilmiyor. Rusya ise petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar neticesinde 2015 büyüme tahminlerini aşağı çekti. Çin'deki büyüme yavaşladı. Tüm bu gelişmeler Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor." ifadelerini kullandı.
Kopuz, 2015 yılında Türkiye ekonomisinde dolar, kur, enflasyon, faiz gibi enstrümanların alacağı pozisyonlar da dahil olmak üzere küresel petrol fiyatları, yakın bölgedeki ve ihraç pazarlarındaki gelişmelerin de önemli etkisi olacağından bahsetti.
"SIFIR GÜMRÜKLE PİRİNÇ İTHALATI HAKSIZ REKABET"
Toprak Mahsülleri Ofisi'nin sıfır gümrükle pirinç ithalatı yapmasının, pirinç üreticileri ve ithalatçıları için haksız rekabet ortamı oluşturduğundan yakınan Kopuz, özellikle de pirinç üretiminin yoğun olduğu yerlerde bu yıl yaşanan yağışların üretimi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Kopuz, bakliyatla ilgili değerlendirmelerinde ise Birleşmiş Milletler'in 2016 yılını bakliyat yılı ilan etmesinin önemli olduğunu ve bunu desteklediklerini anlattı.
CİHAN