'Girdi maliyeti yüksekliği besicilik yapmamızı zorlaştırıyor'


Büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık satıcıları, hayvancılıkta girdi maliyetlerinin yüksek olmasının dert yanıyor.

Erzurum'da Antalya'nın Manavgat ilçesine 17 büyükbaş kurbanlık getiren Fahrettin Daştan, 17 büyükbaşın bir günlük yem maliyetinin 30 lira olduğunu söyledi. Bayram öncesi Erzurum'dan getirdiği kurbanlığın hepsini sattığını belirten Daştan, Paşa ismi verdiği ve özel beslediği 750 kilogram ağırlığındaki boğasını ise 11 bin liraya sattığını kaydetti.
Erzurum'dan Manavgat'a kurbanlık satmada 6 bin lira nakliye parası verdiklerini belirten Daştan, "Sattığımız kurbanlıklar gelir gideri bir birine denk geldi. Besicinin belini büken ise girdi maliyeti yüksekliği. 50 kiloluk yem olmuş 55 lira. Son 2 yıl içinde hayvan girdi maliyetleri yüzde 80 oranında arttı. Gelir ve gider denk gelince besiciye bir şey kalmıyor. Erzurum şartlarında besicilik yapmak çok zor, çünkü 7 ay kış var. Hayvanlara yem vermek zorundasın. Büyükbaşta kurbanlıkların kilogram başı 29-30 liradan gitti diye biliriz." diye konuştu.

Kurbanlık satımı için Burdur Bucak'tan 40 büyükbaş hayvan getirdiğini belirten Mehmet Aslan da kurbanlıkların 30'nu sattığını söyledi. Hayvanların büyüklüklerine göre 3 bin 500 liradan 10 bin liraya kadar alıcısının olduğunu vurgulayan Aslan, ortalama satışların 5 ve 6 lira arasında olduğunu ifade etti. Girdi maliyetinin yüksek olması sebebiyle besiciliğin Burdur'da sürekli kan kaybettiğini belirten Aslan, Türk besicisinin Avrupa Birliği(AB) ülkeleriyle karşılaştırıldığında halinin gerçekten içler acısı olduğunu kaydetti.

Manavgat Side Kemer'de büyükbaş besi hayvancılığı yapan Ali Rıza Özer ise yetiştiricinin en önemli sorunun girdi maliyeti yüksekliği olduğunun altını çizdi. AB ülkelerinde besiciler her yönüyle desteklenirken Türkiye'de birinci sınıf tarım arazilerinde tarım ve hayvancılık yapılıyor diye şikayet edilerek cezalandırılmaya çalışıldığını vurgulayan Özer, AB ülkelerinin kendi çiftçi besicisine yem destekleme kredilerinin 5 yıl sıfır faizli olarak verdiğini ve hayvancılığın 'işletme numarası' mantığıyla yapıldığı için üreticinin ayakta kalması için her türlü riskin ortadan kaldırıldığını, yemi de fabrikalarla anlaşarak en ucuz şekilde temin ettiğini kaydetti.

Küçükbaş hayvan satıcısı Mehmet Çetin de Türk lirasının 1 Ocak'tan itibaren uluslararası para birimleri ABD Doları ve Euro karşısında yüzde 29 oranında değer kaybetmesinin hayvancılık girdi maliyetleri yüzde 15 oranında arttırdığını söyledi. Küçükbaş kurbanlıklarda geçen yıla göre yüzde 15 oranında bir artış olduğunu belirten Çetin, ilçede küçükbaş kurbanlıklarda geçen yıla göre yüzde 25 oranında düşme olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER