Göç Müzesi için start verildi


Almanya'ya Göçün Dokümantasyon Merkezi ve Müzesi (DOMiD) bünyesinde kurulması planlanan Göç Müzesi'nin tanıtımı için Köln'de bir basın toplantısı düzenlendi.

Hamiliğini Federal Meclisi eski Başkanı Prof. Rita Süssmuth üstlendiği göç müzesine KRV eyalet hükümeti de destek veriyor. Köln'de temelleri atılan göçmen müzesinin tanıtımı düzenlenen bir açık oturum paneli yapıldı. Hamiliğini CDU'lu Federal Meclis eski Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth'un yaptığı müzenin kurucu inisiyatifliğini 1990 yılında kurulan Merkezi Köln'de bulunan Almanya'ya Göçün Dokümantasyon Merkezi ve Müzesi (DOMID) üstlendi.

Almanya'da yaptığı işlerle partiler üstü bir kimlik kazanan DOMID hamisi Prof. Dr. Rita Süssmuth etkinlikte, "Halk, göçmenlerin Almanya'da politik, sosyokültürel ve ekonomik boyut itibariyle hayatın tam içinde olduklarını kabullenmeli. Almanya'nın düzenli göçe ihtiyacı var." şeklinde konuştu. Prof. Dr. Süssmuth müzenin açılmasının önemini anlatarak, "Bu, yaşanan hüsnü kabul kültürünün en önemli göstergesidir. Aynı zamanda demokratik kimliğimizin de göstergesidir. DOMID ise bunun için en ideal yerdir." dedi. Prof. Dr. Süssmuth, konuşmasını göçmen müzesini canı gönülden desteklediğine vurgu yaparak tamamladı.

Kuzey Ren Vestfalya Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider ise "KRV Almanya'da diğer eyaletlere göre hem tarihi hem de aktüel olarak en fazla göçten etkilenen eyalettir." açıklamasında bulundu. Schneider, KRV'nin bu konuda sorumluluktan kaçınmadığına vurgu yaparak, "Merkezi olarak bir müze ve arşiv merkezinin kurulmuş olması toplumun ve göçmenlerin renkliliğine işaret eder. Bu aynı zamanda kabul edilmenin ve onure edilmeninen kuvvetli işaretini oluşturuyor." dedi.

DOMID 70 BİN DÖKÜMAN İLE HİZMETE BAŞLADI

Almanya'da bir iki benzer müze olsa da Köln'deki oldukça farklılık arz edecek. Yönetimin yaptığı açıklamaya göre DOMID uzun vadeli bir proje olarak düşünülüyor. Arşivlemede ise ağırlık verilecek zaman dilimi 1945'ten günümüze kadar olacağı belirtildi. Müzede toplam 70 bin adet nesne, döküman, röportajlar ve fotoğraflar sergilenecek. Bunun yanı sıra Almanya'da alanında ilk ve tek olan sosyal, kültürel olarak gündelik hayatın akışı şahitlerin dilinden anlatımlarla Federal Almanya ve Doğu Almanya'ya olan göç canlandırılıyor.

DOMID ayrıca göç ve göçmenlerle ilgili bilimsel çalışmalara da geniş imkanlar sunarak konunun akademik dünyada da ele alınmasını sağlayacak. Bunun için DOMID'in danışma kuruluna üst seviyeden üyelerin seçildiğine vurgu yapıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Göç Müzesi için start verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER