Gölyazı kuş turizmine açılacak

Gölyazı kuş turizmine açılacak

SAMSUN (CİHAN)- Samsun'un Terme İlçesi Gölyazı Mahallesinde, içinde 205 çeşit kuş türü barındıran Simenit Gölü ve çevresinde kuş gözlemciliği turizmi için çalışmalar başlatıldı.

Terme Belediyesi tarafından ilçenin Gölyazı Mahallesinde Kuş Gözlemciliği turizmi yapılması için çalışmalara başlandı. Belediye Başkanı Şenol Kul'un daveti üzerine bölgede incelemelerde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji (Kuş Bilimi) Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Yeşilırmak Deltası içerisinde yer alan Gölyazı Mahallesi'nde kuş gözlemciliği yapılması için aranan özelliklerin fazlası ile mevcut olduğunu kaydetti.

'ÜLKEMİZ KUŞLAR AÇISINDAN ZENGİN'

Gölyazı Mahallesi eski Belediye Başkanı ve Terme Belediye Meclis Üyesi İsa Baş ile birlikte Simenit Gölü ve çevresinde kayıkla gezerek bölgeyi yakından inceleyen Dr. Yavuz, kuş gözlemciliğinin doğayı kuşların dünyasından tanımayı sağlayan bir gözlem sporu olduğunu söyledi. Türkiye'deki toplam kuş türlerinin sayısının Avrupa'nın tamamında bulunan kuş türleri kadar olduğunun da altını çizen Yavuz: "Ülkemizin kuşlar açısından zengin olmasının en önemli nedenleri, zengin sulak alanlara sahip olması ve kuş göç yolları üzerinde bulunmasıdır. 1999 yılından bu yana bölgeyi takip ediyoruz. Yeşilırmak Deltası üzerinde yer alan Gölyazı Mahallesinde doğal güzelliklerini koruyarak günümüze ulaşan Akgöl ve Simenit gölleri bu anlamda çok kıymetli bir değere sahip. Özellikle ulaşımında yaşanan zorluk nedeni ile Simenit Gölü daha zengin ve etrafında farklı birçok habitat mevcut." ifadelerini kullandı.

GÖLYAZI PAYINI ALACAKTIR

Bölgede 205 çeşit kuş varlığını belirlediklerini sözlerine ekleyen Dr. Yavuz, "Kuşlar ilkbaharda güney yarımküreden kuzey yarımküreye, sonbaharda ise tersi istikamette göç ediyor. Gözlem evinin hayata geçmesi halinde bu mevsimlerde insanların yaban hayatı görmeleri imkânı doğacaktır. Ayrıca Gölyazı Mahallesi Çobanyatağı mevkindeki ormanlık alanda gözlenebilir bir sülün varlığı var ve bu konuda burası Türkiye'deki en müsait alanıdır. Dünyada her yıl 10 milyon kişi kuş gözlemi yapmak için başka ülkelere gitmektedir. Gölyazı Mahallesindeki kuş popülasyonu iyi değerlendirilmesi halinde bu bölge kuş gözlemi turizminden önemli oranda payını alacaktır." dedi.

'İLÇENİN DEĞERLERİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYORLAR'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji (Kuş Bilimi) Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz'dan Gölyazı Mevkiindeki kuş türleri hakkında bilgiler alan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul da yaptığı açıklamada, "Kuş gözlem turizmi bugün dünyada pek çok yerde yükselen bir değerdir. Bizde elimizde mevcut kıymetli imkanlarımızı ilçemizin lehine değerlendirmek istiyoruz. İlçeye hizmet vermek için geldik ve hizmet edeceğiz. Yıllarca tanıtımı eksik kalan, bu şirin ve potansiyeli yüksek Termemizi tanıtmak için elimizden gelen imkânları seferber edeceğiz. Hedeflerimizde ilçemizin değerlerini gün yüzüne çıkararak marka yapmak var. Çalışmalarından ve projelerimize olan katkılarından dolayı OMÜ yöneticilerimize ve Dr. Kiraz Erciyas Yavuz'a teşekkür ederim." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Gölyazı kuş turizmine açılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER