Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven'in, "Partiler sandıklara sahip çıksın." çağrısının ardından gönüllü kuruluşlar sandık güvenliği için çalışmalarına hız verdi.
Sandık güvenliği ve oy kullanımının artırılmasını teşvik, gönüllü kuruluşların da gündeminde yer alıyor. Türkiye'nin Oyları Platformu'nun kurucularından Murat Şahinoğlu, 30 Mart yerel seçimlerinden itibaren tutanak analizleri yaparak çalıştıklarını, son seçimlerde bu konuya biraz daha ağırlık verdiklerini belirtti. Sandık tutanaklarını çok detaylı şekilde incelediklerinin altını çizen Şahinoğlu, "Tüm Türkiye'den gelen tutanakları tek tek üzerindeki mühürlerden ıslak imzalara, oy sayılarından iptal edilen oylara, iptal gerekçelerine kadar her tutanağı analiz ediyoruz. Bu sonuçları 7 Haziran sonrası partilere de açtık. Eğer itiraz edecekseniz, buyurun bizim analizlerimiz bunlar dedik. İtiraz olmadı ve bu aslında bizim başarımızı gösteriyor." dedi. Şahinoğlu, önceki seçimlere göre şaibe iddialarının azaldığını, 1 Kasım seçimleri için de böyle olmasını beklediklerini anlattı.
'YORULDUK AMA DİŞİMİZİ SIKACAĞIZ'
Çok sayıda kuruluş, grup ve kişiye konuya ilişkin eğitim verdiklerini, sadece Türk Tabipler Birliği bünyesinde 6-7 bin kişilik grubun bu sayede oluştuğunu anlatan Şahinoğlu, irtibatta oldukları yaklaşık 10 bin kişilik gönüllü grubu bulunduğunu anlattı. 1 Kasım seçimlerinin çalışmalarına 1 Eylül itibariyle başladılarınını da belirten Şahinoğlu, "Eğitimler verildi. Televizyonlardan bunun haberleri yapılıyor. Bu nedenle insanlar çok bilinçlendi. Ama artık bizim ekip de yoruldu. Çünkü gerçekten çok ciddi bir mesai. Herkesin işi gücü var. Bir yılgınlık var ama herkeste buraya kadar getirilmiş bir şey var bilinci de oluştu. Büyük çaba gösterilmiş. O yüzden bir iki ay daha dişimizi sıkacağız düşüncesini de görüyoruz" dedi.
1 Kasım'da partiler ve bağımsız adaylar üzerinden müşahitliklerle seçim takibi yapacaklarını, tutanak analizleri ve takibe ilişkin 2 bin 500 kişilik analiz ekibiyle de haberleşmelere başladıklarını söyleyen Şahinoğlu, "7 Haziran seçimlerindeki gibi az sorunlu bir dönem geçirmeyi umuyoruz" şeklinde konuştu.
1 Kasım seçimlerine yönelik farklı bir çalışma da doğrulukpayi.com isimli internet sitesi üzerinden yapılıyor. Siyasilerin kamuoyu önünde söyledikleri sözler, vaatleri gibi konuları bilimsel yöntem ve kamuya açık kaynaklar üzerinden analiz eden site yöneticileri sorumluluk ve tutarlılık düzeyinin artırılmasını amaçladıklarını belirtti.
Sitenin koordinatörü Koray Kaplıca, tutarlılık yanında seçmenin bilgi sahibi olması ve tartışmaların veri bazlı olarak yapılmasını hedeflediklerinin altını çizdi.
Kaplıca, "Siyasetçinin dediklerinden sorumlu olması demek seçmene karşı sorumluluk hissetmeleri demek. Bizim ürettiğimiz içeriği ne kadar çok yayabilirsek seçmeni etkileyeceğiz. Seçmen de aynı şekilde seçileni baskıya götürecek ve daha doğru bilgilerle seçim kampanyasını yapmasını sağlayacak. Doğru bilgilerle konuşulması aynı zamanda üretilen politikaların da etkili olduğunu gösterecek." dedi.
Demeç analizinde kesinlikle yoruma yer verilmediğini, alınan tepkilerle de bu konudaki başarının tescillendiğini belirten Kaplıca, "Demeci analize koyup onun üzerine değerlendirme yazısı yazıyoruz. Bu nedenle bizim formasyonumuzun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gelen tepkiler de tarafsızlık konusunda izleyicide olumsuz algı oluşmadığı yönünde. 1 Kasım seçimlerinde sosyal medyayı daha aktif kullanacağız. Geleneksel medyaya da daha fazlı içerik sunacağız. 'Doğru bilgi yayalım' şeklinde bir kampanyamız olacak. Özellikle o 'eşik bekçisi' dediğimiz insanlara ulaşmak çok önemli. 7 Haziran seçimlerinde bunun bir kısmını başarabildik. Stratejimiz daha fazla insana ulaşmak için olabildiğince çok eşik bekçisine ulaşmak. Bunlar da tabi ki medya profesyonelleri ile oluyor. Geçen seçimde biz sadece demeç analizi yaptık. Bu seçimde siyaset konusunda bilgilendirici yazılar yazmayı da düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
'AMACIMIZ YANLIŞI BULMAK'
Hem iktidar hem de muhalefetten tepki aldıklarını, bunun da tarafsızlık anlamında iyi bir referans olduğunu belirten Kaplıca, şöyle devam etti: "Analiz sayılarını Meclis'teki koltuk dağılımına göre yapıyoruz. 4 partinin de yanlışları var, doğruları var. Yeni dönemde doğruluk kısmında kendimizi biraz daha geri almaya çalışacağız. Çünkü bizim amacımız aslında yanlışı bulmak."
Sitede şu anda 480 civarında demeç analizi yer alıyor. 4 kişilik bir merkez ekip tarafından yürütülen çalışmalar, siyaset bilimi konusunda uzman 5 kişilik bir ekibin katılımıyla genişleyecek. Analizlerde konunun uzmanı akademisyenler ve üniversitelerden de destek alınıyor.
CİHAN