Kış aylarında soğuk havanın olumsuz etkilerinden biri de gözlerimizde oluşturduğu hasardır. Gerek rüzgar, gerek kapalı alanlarda fazla geçirilen süreler, gerekse artan üst solunum yolu enfeksiyonları göz sağlığı için ciddi tehditler oluşturuyor.
Kış aylarında gözlerimizde en sık göz kuruluğu ve göz nezlesi görülür. Soğuk havalarda rüzgârın da etkisi ile gözyaşı, göz yüzeyinden daha hızlı buharlaşır ve göz kuruluğu ortaya çıkar. Bunun neticesinde gözde kızarıklık, yanma, batma, yabancı cisim hissi, yorgunluk, kızarıklık, sulanma ve görme bulanıklığı yaşayabilirsiniz.
Rüzgârın yanı sıra kış aylarında kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması da göz sağlığınız için olumsuz etkilere yol açar. Kalorifer, klima vb., havalandırma sistemleri nedeniyle ortamdaki havanın daha az nemli olması ve bilgisayar ekranlarında çalışırken göz kırpma sayısının azalması da göz kuruluğuna neden olabilir.
Yeditepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Araştırma Ve Uygulama Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar, kış aylarında göz sağlığıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Havalar soğudukça artan üst solunum yolu enfeksiyonları gözü de etkileyebilir. Kızarıklık, çapaklanma, batma, göz kapağında şişlikle seyredebilen konjonktivit tablosu üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilişkili olarak ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlardan korunmak amacı ile elleri sık sık yıkamak ve elin göz ile temasını en aza indirmek gerekir.
Özellikle göz ile temas eden makyaj malzemelerinin temizliğine önem verin ve kimse ile ortak malzeme kullanmayın. Rimelinizi, göz kaleminizi kimseyle paylaşmayın!
'GÖZÜNÜZDEKİ KIZARIKLIKLARI ÖNEMSEYİN!
Gözlerinizde meydana gelen kuruluk, batma hissi vb belirtileri mutlaka önemseyin. Bu gibi belirtiler önemsenmezse gözün en önde yer alan saydam tabakası olan kornea etkilenir ve buna bağlı olarak görmede bulanıklık problemi yaşanır.
Yaz bitti diye güneş gözlüklerinizi raflara kaldırmayın. Gözlerinizin güneşten korunmaya olan ihtiyacı hala devam ediyor. Özellikle kar, gelen ultraviyole ışınlarının %80'ini yansıtır. Bunun için özellikle karlı havalarda ultraviyole filtreli güneş gözlükleri takmak gerekir. Daha çok yaz mevsiminde takılması gerekli gibi düşünülen güneş gözlüğü; katarakt, sarı nokta hastalığı ve pterjiyum gibi hastalıklara karşı da gözü korur.
'BESLENMENİZE ÖZEN GÖSTERİN!
Göz sağlığınız için beslenme de oldukça önemlidir. Yeşil yapraklı sebze, meyve, balık, vitamin, omega-3 ve lutein içeren besinler tüketilmesi gözü sarı nokta hastalığına karşı korur. Bunun yanı sıra sigara kullanmamak çok önemli. Sigara, katarakt ve sarı nokta hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir, bu nedenle dikkat edilecek önemli noktalardan birisi de sigara içmemektir. Tüm bunların yanı sıra gözleri ovuşturmamak ve bilgisayar başında geçirilen sürenin azaltılması da göz sağlığı açısından faydalı olur.
CİHAN