Greenpeace, Terme'de 'Termik santrale hayır' dedi


SAMSUN (CİHAN)- Samsun'un Terme ilçesi Kozluk Mahallesi'ne yapılması planlanan kömürlü termik santrale karşı çevrecilerin başlattığı kampanyaya destek vermek amacıyla Greenpeace ve Terme Çevre Platformu(TERÇEP) iş birliği ile 'Terme'de Termik Santrallere Hayır' etkinliği düzenlendi.

Dünyada çevre ve doğa koruma alanındaki önemli çalışmalarıyla tanınan Greenpeace üyeleri, Terme Çevre Platformu'nun termik santrale karşı verdiği mücadeleye destek vermek için Terme'ye geldi. Terme Çevre Platformu tarafından ağırlanan Belediye Kültür Merkezi'nde Greenpeace üyeleri Buket Atlı, Deniz Bayram, İbrahim Çiftci ve Reşit Elçin'in sunum yaptı. Programa Terme Kaymakamı İlyas Gün, Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, ilçenin tüm sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, oda ve dernek başkanları, mahalle muhtarlarının yanı sıra vatandaşlar katıldı.

'TRAFİK KAZALARINDAN İKİ KAT FAZLA CAN ALDI'

Programda santrallerin zararları konusunda hazırlanan video ve slayt gösterileri yapıldı. Greenpeace üyeleri Buket Atlı santralin zararları, avukat Deniz Bayram santrallerin hukuki durumları ve yaşanan süreçleri hakkında açıklamalarda bulundu. Greenpeace Araştırmacısı Buket Atlı, şunları söyledi: "Kömürlü termik santralin zararlı etkilerini üç başlık altında toplayabiliriz. Hava kirliliği ve sağlık etkileri, toprak etkileri ve su etkileridir. Hava kirliliği en büyük etkilerinden biridir. Termik santralin bacasından çıkan zehirli partiküller hem toprağa ektiğiniz ürünlere, hem içtiğiniz suya hem de soluduğunuz havaya etki ediyor. Sessiz katil dediğimiz kömürlü termik santralin sağlık açısından zararları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Neden sessiz katil? Çünkü yapılan araştırmalara göre trafik kazalarından iki katı fazla can aldı. Kömür yandığı zaman saç telinden bile küçük zehirli partiküller havaya karışıp hava kirliliğine neden oluyor. Bu partiküller binlerce kilometre yol kat edebiliyor. Ve biz bunu soluyoruz. Sessiz bir katil gibi sizin bütün hayatınızı ve sağlığınızı tehdit ediyor. Akciğer kanseri, astım. Kalp krizi gibi birçok hastalıklara sebep oluyor. Burada yapılan santral hepimizi etkileyecek, başka yerde yapılan santral ise sizleri etkileyecek. Bu yüzden kömür bizi hasta etme, temiz hava hepimizin hakkı diyoruz."

'MİLLİ MÜCADELE RUHU İLE BU SANTRALE KARŞI DURACAĞIZ'

Greenpeace örgütüne Terme'ye verdiği destekten ötürü teşekkür ederek konuşmasına başlayan Terçep Dönem Sözcüsü Avukat Hasan Demir'in yaptığı konuşma sık sık alkışlarla kesildi. Kömürlü santralin kurulması halinde kentin yaşanmaz bir hale geleceğini ifade eden Demir, "Terme Çevre Platformu bir siyasi kuruluş, bir grubun veya bir fikrin kuruluşu değil bütün Terme'nin kuruluşudur. İlçemizde santrale karşı duruşu milli mücadele ruhuna benzetiyorum. Dünyanın en büyük süper güçleri ülkemizi işgal etmişti. O zaman Hasan Tahsin İzmir'de, Nene Hatun Erzurum'da ve Mustafa Kemal Anadolu'da 'zaten topraklarımız işgal edilmiş biz daha ne yapalım?' deseydi bugünkü Türkiye Cumhuriyeti olmaz, bu vatan hala işgal atında olurdu. Kirli santralden kurtulmak için aynı Kurtuluş Savaşı yılları gibi, hangi görüşte olursak olalım, hangi kökene mensup olursak olalım, hangi inanca sahip olursak olalım hep birlikte milli mücadele ruhuyla bu santrale karşı duracağız. Kendi sağlığımız için, çocuklarımızın sağılığı için cennet Terme'mizin cehennem Terme olmaması için, Terme'de santrale hayır." şeklinde konuştu.

'SANTRALİ BURADA İSTEMİYORUZ'

Greenpeace'in Terme'ye verdiği desteğin ilçe için çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Kul ise şu ifadelerini kullandı: "Bu mücadele uzun soluklu mücadeledir. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Ben Greenpeace ile 80'li yıllarda tanıştım ve çevreci oldum. Bugün Greenpeace'le Terme'de buluşuyoruz. Greenpeace bütün dünyada çevreciliğin bilincini oluşturmak için çok büyük bir çaba harcıyor. Çevre siyasetin üstünde çünkü kirlilik ne siyaset tanıyor ne ticaret tanıyor ne de cinsiyet tanıyor o nedenle biz Terme'de Termeli olarak Terme kimliği içerisinde bu santrali burada istemiyoruz. Terme bu işe baştan sahip çıktı. Terme çevresindeki altı belediye başkanları bu santrale karşıdır. Bu bizim en büyük şansımız. Greenpeace üyelerine katılım ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim."

Program sonunda soru cevap şeklinde ilçe halkının santral konusundaki soruları Greenpeace yetkilileri tarafından cevaplandı. Greenpeace üyelerine katılımlarından dolayı çiçek takdim edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Greenpeace, Terme'de 'Termik santrale hayır' dedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER