Türkiye, 1 Haziran 2005 tarihi itibariyle, Türk
Ceza Kanunu'nun (TCK) 50/1-f ve Ceza
Güvenlik Tedbirleri İnfazı Hakkında Kanunu'nun (CGTİHK) 105/4 maddesi uyarınca,
Kamu Hizmeti Cezası'nı kabul eden ülkeler arasına girdi.
Kanuna göre, 1 yıl ve daha az cezası bulunan hükümlüler cezaevinde tutulmayıp kamu kuruluşlarında çalıştırılacak. Antalya'nın
Alanya ilçesinde
kanun ile ilgili
hazırlıklar tamamlandı. Uygulama ise haftaya başlıyor.
Alanya
Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, kanunun, 2 yıla kadar cezası olan hükümlüleri kapsadığını ancak kamuda çalışma cezasının son 1 yıl için geçerli olduğunu söyledi.
Kamu Hizmeti Cezası'nın
hapis cezasına alternatif olduğunu kaydeden Yeldan, kanun sayesinde hükümlünün cezaevinin olumsuz şartlarından etkilenmeyerek kamuya yararlı bir işte çalışacağını ifade etti.
Yeni
uygulamayla ilgili olarak broşürler hazırladıklarını anlatan Yeldan, broşürleri kamu kurumlarına, mahkemelere ve kamuoyuna dağıtacaklarına işaret etti.
Çözümün her zaman cezaevi olmadığının altını çizen Yeldan, "Herkesin ikinci bir şansı olmalı. Bu ceza 1 yıl ve daha az ceza almış ve paraya çevrilebilecek suçları kapsıyor. Kamuda çalışma cezasının amacı, cezaevlerinin yükünü azaltarak hükümlülerin
ekonomik, güvenlik ve sağlık sorununu azaltmaktır. Bu uygulama aynı zamanda taksirli veya hafif bir suç işleyen kişiyi ağır cezalı suçlardan ayrı tutarak, onların da birer profesyonel suçlu olmasını engelleyecektir. Ayrıca bireyin
toplum tarafından kabullenilmesini sağlayacaktır." dedi.
Cezaevindeki
tutuklu ve hükümlü sayısının azalmasının devlet bütçesine de katkı sağlayacağına inanan Yeldan, çalışarak cezasını çeken hükümlünün yeni beceriler geliştirip topluma ve kendisine faydalı olan bir birey haline geleceğinin altını çizdi.
Kamu yararına çalışan hükümlünün sorumlu bir kişi tarafından denetlenip yönlendirileceğinden daha ciddi bir meslek ahlakına sahip olacağını anlatan Yeldan, sorumluluk bilinciyle çalışan hükümlünün suç işleme riskinin azalacağının altını çizdi.
"Kamu yararına çalışma cezası verilen hükümlü yeni suçlar işlemekten uzaklaşır. Mağdur ettiği insanların da vicdanen rahatlamasını sağlar. Kamu hizmeti cezası, hükümlülerin toplum içinde eğitilip, sosyalleşmesine katkı sağlar." diyen Yeldan, hükümlüyü kamu yararına çalıştıran kurum ise bünyesinde
ücretsiz
personel çalıştırmış olacağından personel giderleri açısından kazançlı olacağını hatırlattı.
Hapis yerine çalışma cezası alan hükümlü çalışma konusunda istekli olması gerektiğini ifade eden Yeldan, aynı zamanda hükümlünün ücretsiz çalışmayı da kabul etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Hükümlünün çalıştırılacağı işin kamuya yararlı bir iş olmasının şart olduğunu dile getiren Yeldan, meslek veya sanat sahibi hükümlünün ise bir kamu kurumunda veya özel sanat icra eden bir işyerinde gözetim altında ücret karşılığında çalıştırılabileceğini sözlerine ekledi.