Açılışı yapılacak tesisler arasında kendi kategorisinde Avrupa'da birinci dünyada beşinci sırada yer alan Çine Barajı da yer alıyor.
Çevre ve
Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada,
İzmir'den Aydın'a,
Adana'dan Artvin'e, Balıkesir'den Bitlis'e, Türkiye'nin dört bir tarafında
baraj ve göletler,
kent ormanları, atıksu arıtma, taşkın koruma, sulama tesisleri, dev meteoroloji radarları ile vatandaşlara büyük
hizmet götürüleceği bildirildi.
Açıklamada, daha önce tamamlanan ancak
referandum sebebiyle açılışı yapılamayan
110 tesisin ilk 10'unun, Aydın'da 10
Ekimde
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alınacağı belirtildi.
141 YILLIK RÜYA ÇİNE BARAJI
Açılışı yapılacak tesisler arasında, kendi kategorisinde Avrupa'da birinci, dünyada beşinci sırada yer alan Çine Barajı'nın da yer aldığı belirtilen açıklamada, Sultan Abdülaziz döneminde başlayıp, 5
padişah ve 59 hükümetin isteyip de bitiremediği Çine Barajı'nın, 141 yıllık bir
rüyanın gerçekleştirilmesi anlamını taşıdığı vurgulandı.
Açıklamada, Türkiye'nin ilk Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) barajı olan Çine Barajı ve HES ile toplam 22 bin 358 hektar arazinin sulanacağı, 9 bin 100 hektar arazinin taşkından korunacağı ve yılda 118 milyon kilovatsaat enerji üretileceği ifade edildi.
İZMİR'İN İÇME SUYU PROBLEMİ ÇÖZÜLÜYOR
Özellikle 2007-2008 yıllarında had safhada su sıkıntısı yaşanan İzmir'in içme suyu meselesini çözmek için planlanan İzmir İçme Suyu İsale Hattı'nın da 10 Ekimde açılacağı belirtilen açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın talimatlarıyla hızlandırılan İzmir İçme Suyu
Projesi'nin ilk ayağı olan Gördes Barajı'nın süresinden önce tamamlanarak 17 Ocak 2009 tarihinde hizmete sunulduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, 22
Mayıs 2009 tarihinde temeli atılan İzmir İçme Suyu İsale Hattı'nın da bitiş tarihinin öne çekildiği belirtilerek, 39.5 kilometre uzunluğunda ve 2 metre çapındaki dev isale ile Gördes Barajı'ndan İzmir'e başlangıçta yıllık 59.5 milyon metreküp içme suyu, yani 800 bin kişiye ilave su temin edileceği belirtildi.
Yine 10 Ekimde açılacak tesislerden Denizli Gölemezli Sarayköy Sulaması ile 4 bin 925 hektar sahanın sulanması ve 13 bin 782 hektar alanın
modern sistemlerle sulanmasının sağlanacağı ifade edilen açıklamada, Denizli Tavas Yenidere Barajı ile Çankırı Akhasan Barajı'nın da planlanandan önce bitirilerek hizmete hazır hale getirildiği bildirildi.
Açıklamaya göre, 10 Ekim 2010'da Aydın Çine Barajı, Denizli Gölemezli Sarayköy Sulaması 3. Kısım,
Hatay Erzin Dörtyol Sulaması, İzmir İçmesuyu 2. Merhale İsale Hattı 1. Kısım, Denizli Tavas Yenidere Barajı, Çankırı Akhasan Barajı, Adana Yumurtalık Ovası Pompaj Sulaması,
Konya İnönü Yaylası Barajı ve Sulaması, Çankırı İçme Suyu Arıtma Tesisi ile
Afyonkarahisar Sinanpaşa Kuruçay Barajı ve Sulaması tesislerinin açılışı yapılacak.
Hizmete alınacak 10 tesisin, 5'i baraj, 2'si içme suyu, 3'ü ise sulama tesisinden oluşuyor.
Tesislerle, 58 bin 376 hektar alan sulu tarıma açılacak, 13 bin 782 hektar alanı sulayan
şebeke rehabilite edilecek, 74 milyon metreküp içme kullanma suyu temin edilecek, yıllık 118 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji üretilecek ve 9 bin 100 hektar alan taşkından korunacak. Tesislerin maliyetinin ise 2 milyar 338 milyon 232 bin 202 TL olduğu bildirildi.
Tamamlanan 110 tesisin kalan bölümünün açılışları ileriki tarihlerde yapılacak.