Dönemin
İstanbul Demokratik Ortaöğrenim Derneği yöneticilerinden
Ahmet Cantürk, yaşananların darbeye zemin hazırlamak için kurgulandığını ifade ediyor. Cantürk, "Olay çıkacağına dair günler öncesinden kuşku vardı. Meydandaki insanları tarayan beyaz
araç, ateş ederek iki defa yanımdan geçti." diyor. Katliamın bir diğer canlı tanığı
Behçet Herdem de, olaylar sırasında saldırıda öldürülen eski DİSK Başkanı Kemal Türkler'in çok yakınında bulunduğunu belirtiyor ve ekliyor: "
Aydınlık grubu alana girer girmez Sular İdaresi'nden ateş açıldı. Ardından otelin önünde bekleyen beyaz
Renault marka araçtan otomatik tüfeklerle halkı taradılar."
Tarihçi-
Yazar Halil Berktay'ın 37 kişinin öldüğü kanlı 1977 yılı 1
Mayıs törenlerindeki olayların birbiriyle çatışan solcuların marifeti olduğunu iddia etmesi, 'kanlı Mayıs'ın sorumlusu kimler sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Berktay, ortada ne kanlı bir
derin devlet komplosu ne de etrafa gizlenmiş keskin nişancıların olduğunu ileri sürdü. Berktay'a göre sol, kendi rezilliğinden bir mağduriyet efsanesi çıkardı. Olayın tanıklarından Behçet Herdem ise Halil Berktay'a katılmıyor. Olaylar sırasında, saldırıda öldürülen eski DİSK Başkanı Kemal Türkler'in yakınında yer aldığını ifade eden Herdem o dönem 'Maocular' olarak bilinen 'Aydınlık' grubunun meydana girmesiyle Sular İdaresi'nin üzerinden ilk ateşin açıldığını aktardı. Daha sonra da otelin önünde duran beyaz Renault'dan ateş açıldığını belirten Herdem, akabinde de otelden yaylım ateşi başladığını dile getirdi.
Güvenlik kuvvetlerinin ise olaylar bitince geldiğini aktardı.
Berktay'ın o dönem Aydınlık grubunun öncüleri arasında yer aldığını hatırlatan Herdem, grubun meydana girdiği ilk anda işaret atışının yapıldığını belirterek ilk anda meydanı tam görememiş olabileceğini kaydetti. Herdem, komplo olmasaydı olayların bu kadar büyümeyeceği görüşünde. Bir dönem gazetecilik de yapan Herdem, beyaz Renault araçların birçok olayda kullanıldığının altını çizdi.
1 Mayıs 1977'deki kutlamalara katılan dönemin İstanbul Demokratik Ortaöğrenim Derneği yöneticilerinden Ahmet Cantürk (58) ise, yaşananların darbeye zemin hazırlamak için kurgulanmış bir adım olduğunu belirtti. Cantürk o günü şöyle anlattı: "1 Mayıs'ta olay çıkacağına dair söylentiler günler öncesinden yayılıyordu. Aydınlık ve TKP arasındaki gerilimden dolayı kuşku hep vardı. Meydandaki insanları tarayan beyaz araç insanların üzerine ateş ederek yanımdan iki defa geçti."
Atilla Aksel (53) ise dehşet anlarını şöyle ifade etti: "Kürsünün arkasına çıktım, alanı tepeden izledim. İlk
silah sesleri Sular İdaresi'nden geldi. Sonra
sivil araçlardan ateş açıldı. Beyaz Renault meydanda iki tur
hedef gözetmeksizin insanları taradı." Mustafa Dayıoğlu (65) da alana giren panzerlerin insanlara zarar verdiğini kaydetti.
BERKTAY'IN İDDİASI İÇİN NE DEDİLER?
Dönemin DİSK
Hukuk Dairesi Başkanı Müşür Kaya Canpolat: Bana abartmış gibi geliyor. Orada çeşitli fraksiyonların birbirlerine karşı bir şeyleri vardı, ama bana göre bundan yararlandılar. Asıl sebep olarak DİSK kullanıldı 12 Eylül'e giden süreçte.
Dönemin DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar: Hayal mahsulü. Doğru bir tespit değil. Kemal Türkler'in öldürülmesi de mi, diğer o dönemde olan olaylar da mı solun iç çatışması. Gerçekçi bir olay değil. İhtimal vermiyorum. Öyle bir zemin yoktu. Sol kendi içinde çatışacak ve siyasi görüşü belli olmayan 37 kişi ölecek. Böyle bir şey olabilir mi? 1977'de kim hedef seçildi ki solun içinde çatışma çıkacak?