Belde halkı ve
koyun sahiplerini katılımıyla yapılan sözlü sözleşmeyle aylık 2 bin 500 TL olmak üzere 6 aylık
çobanlık için toplamda 15 bin TL'ye el sıkışıldı. Fiyatta anlaşan çobanlar işbaşı yaptı. Çoban bulmadıkları için son bir aydır sırayla koyun sahiplerinin çobanlık yaptığını belirten Saim Demir, son çare olarak basın yoluyla büyük şehirlere çalışmaya giden çobanlara 'geri dönün' çağrısı yaptıklarını hatırlattı. Yıllardır köyde koyunlarını emanet ettikleri çobanların seslerini duyarak köye dönmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Demir, "Çobanların köye dönmesi üzerine sözlü sözleşmeyle pazarlığa oturduk. Çobanlara söz verdiğimiz gibi yemek de bizden. Üç öğün yemekleri bizim tarafımızdan karşılanacak. Haftada bir gün de izin kullanabilecekler." dedi.
"ÇOBANLARIN ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRDİ"
Demir, şöyle devam etti: "Çobanın ve
aile bireylerinden birinin rahatsızlaşması durumunda tüm giderler yine koyun sahipleri tarafından karşılanacak. Süt ihtiyacı giderilecek. Belirlenen 6 aylık süreyi başarılı şekilde tamamlayan çobanlar havaların iyi olması durumunda 6 aylık süreden sonra çobanlık yapacağı her gün için iki kat yevmiye alacak. Diğer yıllara oranla şartları iyileştirdik. Tabi bunlar iyi tarafları. Çobanlar belirlenen kurallara uymaz ve 6 ayı belirtilen şartlarda yerine getirmezse ya da bu süreden önce işi bırakırsa her hangi bir şekilde hak talep edemeyecek."
Köylerini ve koyunları televizyonda gördüklerinde hem sevindiklerini hem de köylerinde uzakta oldukları için hüzünlendiklerini söyleyen Çoban Mahmut Yumlu, çobanlığın zorluklarından yakındı. Yumlu, şunları söyledi: "Bu yıl kış malum uzun geçti. Biz çobanlar da dört gözle yazın gelmesini bekliyorduk.
Bahar geç gelince haliyle para kazanmak için büyük şehirlere gitmek zorunda kaldık. Bir süre orada çalıştık. Geçen gün her yıl çobanlığını yaptığımız koyun sahiplerini çağrısını duyduk. Koyun sahiplerinin fiyatı arttırması üzerine İstanbul'daki işimizi bırakıp köyümüze geri döndük. Koyun sahipleri de verdikleri sözde durdular."
Anlaşılan fiyatın yüksek olduğunu; ancak başka yol kalmadığı için mecburen kabul etmek zorunda kaldıklarını ifade eden koyun sahiplerinden Mehmet Çelik, koyunları çobanlara emanet ettiklerini söyledi. Köyde iki çoban başına ortalama bin koyun sürüsünün emanet edileceğine anlatan Çelik, "Köyümüzde ortalama 5 koyun sürüsü var. Şimdiye kadar bu 5 koyun sürüsünden dördüne çoban bulduk. Geriye sadece bir sürü kaldı. Bu sürü için de gelecek olan çobanları bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Koyunlara her yıl olduğu gibi bu yıl da gözü gibi bakacaklarını belirten Çoban
Kerem Yeniil, "İstanbul'da uzun süre çalıştık; ancak insanın kendi memleketi ve kendi evi gibisi yok. Biz de zaten dönmek için fırsat kolluyorduk. Koyun sahiplerinin çağrısı da yerinde oldu. Geldik işbaşı yaptık, mutluyuz." ifadelerini kullandı.