Elazığ'ın Keban ilçesinde, Fırat Nehri üzerinde alabalık yetiştiren üreticiler, kuraklığa bağlı olarak Keban ve Karakaya baraj kapaklarının açılmaması nedeniyle nehirde su sıcaklığının arttığını ve balık ölümlerinin yaşandığını iddia etti.
Elazığ İli ve İlçeleri İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Yücel Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Karakaya ve Keban barajlarında su seviyesinin düşük olması nedeniyle su salınımının durdurulduğunu belirterek, "Suyu idareli şekilde bıraksalar balıklarımız telef olmayacak. Şu ana kadar yavru balıklarımızın yüzde 30'u telef oldu. 19 Mayıs'tan bugüne kadar geçen süreçte, Fırat Nehri üzerinde 20 milyonun üzerinde yavru balığımız telef oldu" diye konuştu.
Su sıcaklığının 9-10 derece olması gerekirken 19-21 derece aralığında seyrettiğini dile getiren Doğan, haziran ayında sıcaklıkların artmasıyla yavru balıklarda zaiyatın artabileceğine, büyük balıkların da telef olabileceğine dikkati çekti.
Doğan, Fırat Nehri üzerinde 40 civarında üretim tesisi bulunduğunu ve balıkların yüzde 60-70'ine yakınını ihraç ettiklerini belirterek, suyun sıcaklığının artmasıyla alabalık üreticiliğinin bitme noktasına geleceğini savundu.
"Sirkülasyon olmazsa burada balık kalmayacak"
Karakaya Baraj Gölü üzerinde üreticilik yapan Nejdet Akpınar, her iki barajda su tutulduğu için alttan sıcak su geldiğini, bunun da balıkları öldürdüğünü öne sürerek, "Oksijen yetersizliğinden ve sıcak sudan dolayı balıklar ölüyor. Yavru balıkta 2 milyondan fazla kaybımız var. Büyük balığın hesabını tutmuyoruz artık. Fırat Nehri üzerindeki bütün çiftliklerde bu durum var. Bu kafesleri dün temizledim, günlük kayıplarımız bu şekilde oluyor. Hesap tutarsak günlük her kafesten 10 bin civarı çıkıyor” dedi.
Üretici Mehmet Akpınar ise kuraklık nedeniyle barajlarda su sıkıntısı olduğunu ifade ederek, "Fırat Nehri'nde yani Karakaya Baraj Gölü'nde su 9-10 dereceyken şu anda 20-21 derecelerde. Balıklarımız toplu şekilde ölüyor, yavrularımız ölüyor. Evimize gitmeye korkuyoruz, tesislerde kalıyoruz, 'acaba ne yaparız?' diye fakat hiçbir şey de yapamıyoruz" diye konuştu.
Keban Kaymakamlığı, Belediyesi ve diğer ilgili kurumlara başvuruda bulunduklarını dile getiren Akpınar, bazı üreticilerin tedbir amacıyla kafes yerlerini değiştirdiğini sözlerine ekledi.