2014 YGS'de Türkçe netini artırmak için çok özel tüyolar

ÖSYM'nin yapacağı 2014 YGS'de Türkçe dersinden netlerini artırmak isteyenlere kritik uyarılar ve önemli tüyolar..

2014 YGS'de Türkçe netini artırmak için çok özel tüyolar

YGS için geri sayımın bitmesine çok az kaldı... Sınav günü yaklaştıkça öğrencilerin kaygı ve korkuları daha da artıyor. ÖSYM'nin hazırladığı 2014 YGS'de başarılı olmak isteyen adayların hem sınav anına kadar iyi bir zaman yönetimine sahip olmaları hem de moral ve motivasyonlarını yüksek tutmaları gerekecek. Fem Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü  Faruk Ardıç YGS'de Türkçe netlerinizi artırmak için çok önemli tavsiyelerde bulundu.

İŞTE FEM İŞBİRLİĞİYLE YAYINLADIĞIMIZ ALTIN DEĞERİNDEKİ O TÜYOLAR:

YGS TÜRKÇENİN NETLERİNİ ARTIRMAK İSTEYENLERE ÇOK ÖZEL TÜYOLAR
Türkçe tüm adayları ilgilendiren bir branş. Sınav puanının şekillenmesinde kritik bir öneme sahip. Sayısal, sözel, eşit ağırlık, dil fark etmiyor. Bütün alanlarda sınav sonucuna ciddi anlamda etkisi olan branş Türkçedir. 

ÖSYM anlam bilgisi sorularında öğrencilerin okuduğunu anlama becerisini, kavramlar ve cümleler arasındaki bağıntıları görebilme yetilerini, yorum kabiliyetlerini ölçmek istiyor. Amaç bu olunca da sınavın omurgasını, karakteristiğini anlam bilgisi soruları oluşturuyor. 2013 YGS'de 30 soru anlam bilgisinden gelmiştir. Bir önceki yıl bu daha da fazlaydı.  
Anlam bilgisi kategorisindeki sorular sözcük ve söz öbeği anlamı, cümle anlamı, paragrafta anlatım teknikleri, paragrafın yapısal özellikleri, ana düşüncesi ve yardımcı düşüncesini kapsayan sorulardan oluşmaktadır.  

YGS TÜRKÇE SORULARINDA BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN NASIL BİR DONANIMA SAHİP OLUNMALI?
Birkaç yıldır öğrencilerin sınavla ilgili en çok yakındıkları husus Türkçe paragraf sorularıdır. Soruların uzun olduğu, karmaşık anlam ögeleri barındırdığı, soru çözülürken çok zaman harcanması şikâyet edilen durumların başında geliyor. Bu yüzden kimi öğrenciler arasında anlam sorularına karşı bir ön yargı oluşmuş durumda. Bu yüzden 2009 yılından bu yana Türkiye geneli Türkçe netlerinde büyük düşüş görülüyor. Türkçe sorularıyla aralarına paragraf sorularını çözmek istemedikleri için mesafe koyan öğrenciler var.  Oysaki Türkçe soruları az önce de belirttiğimiz gibi tüm adayların puanının şekillenmesinde hayati bir önem taşıyor. Netlerimizin yüksek olmasını istiyorsak, iyi bir bölüm kazanmak istiyorsak bu sorularla yüzleşmek zorundayız. Yoğun anlam bilgisi sorularını çözebilmek için kitap okumanın oluşturduğu sağlam bir altyapıya ve denemelerle kazanılmış sınav kondisyonuna, en önemlisi yüksek konsantrasyona (soruya yoğunlaşmaya) ihtiyacımız var.  

SORU ÇÖZÜMLERİNDE ÖN YARGILARIMIZI BİR KENARA BIRAKALIM
Uzun paragraf soruları sanıldığı gibi zor sorular değildir. Aslında bir bakıma cevabını içinde barındıran sorulardır. Anlam soruları çözülebilir sorulardır. Paragraflar çok uzun ben bunları yapamam, bunlarla vakit kaybediyorum, soruyu okurken bile unutuyorum tarzı yaklaşımlar görülebiliyor. Bu ön kabullerden ısrarla uzak durulmalı. Bu soruların üzerine kararlılıkla gidilmeli. Eğer bu sağlanırsa bu soruların çözülebilir olduğu görülür. Biz Türkçe öğretmenlerinin anlatırken en çok yorulduğumuz konu anlam bilgisi konusudur. Konuyu anlatmadan önce yaptığımız ilk şey anlam bilgisiyle ilgili ön yargıları ortadan kaldırmaya çalışmak oluyor.  Sınıfta geçen yılın çıkmış sorularını tahtaya yansıtıyoruz ve öğrencilerden rastgele bir soru numarası söylemelerini istiyoruz. Karşımıza çıkan anlam sorusunu sınıfça birlikte irdeliyoruz ve şunu görüyoruz. Bu sorular aslında çözülemeyecek sorular değil, hepimizin çözebileceği sorular. Bu teknikle öğrenciler bu soruların aslında yeterli konsantrasyon sağlandığında çözülebilir olduğunu görüyorlar. Bu soruların çözülebilir olduğunu gösterdikten sonra anlam sorularının ayrıntılarına girmeye başlıyoruz. Sorular anlayarak okunduğunda işin yüzde 80’i zaten bitmiş oluyor. 

ADAYLAR TÜRKÇE PARAGRAF SORULARINDA NİÇİN ZORLANILIYOR?
1. PROBLEM: Anlam sorularında takılmamızda en önemli etken ön kabullerimiz, ön yargılarımız. 
2. PROBLEM: Soruyu çözmek için gerekli yüksek konsantrasyonu sağlayamayışımız ve soruyu çözmek için gereken yoğunlaşmayı sağlayamayışımız. Çok dikkatli okumak kaydıyla çözülemeyecek paragraf sorusu yoktur.  
3. PROBLEM: Anlam sorularında başarılı olmamızı engelleyen üçüncü sebep kondisyon eksikliği. Yıllardır gözlemlediğimiz hususlardan biri de bu. Ne kadar soru çözülürse – özellikle çıkmış sorular-  paragraf sorularının çözüm hızının arttığını gözlemliyoruz. Özellikle çıkmış sorular üzerinde bolca antrenman yapılması gerekiyor. Sınavda zaman baskısının paniğe dönüşmesini istemiyorsak antrenmanlı olarak çıkmamız gerekiyor. 

PARAGRAF SORULARI ÇÖZÜLÜRKEN YAPILAN TEKNİK HATALAR NELERDİR?
1. Paragrafın sadece başını ya da sonunu okuyarak paragrafın geneli hakkında yorum yapmaya çalışmak büyük hatadır. 
2. Hızlı okuyup vakit kazanacağım düşüncesi soruları üstünkörü okumamıza neden olmamalıdır. 
3. Numaralı paragraf sorularına çok dikkat edilmelidir. Hangisinden önce, hangisinden sonra, numaralanmış yerlerin hangisine ifadelerine çok dikkat edilmelidir. 
4. Ne arayacağını bilmeden paragrafı okumak bize zaman kaybettirir. Bizden ne istendiğini iyice anlamadan paragrafı çözmeye çalışmamalı ne aradığımızı bilerek paragrafı okumaya başlamalıyız. 

YGS DİL BİLGİSİ SORULARININ PROFİLİ NEDİR?
YGS dil bilgisi soruları sözcük türleri, ekler sözcük yapısı, cümlenin öğeleri, eylem çatısı, cümle çeşitleri, anlatım bozuklukları ve ses yazım noktalama bilgisinden oluşur. 
Bu sorular bilgiye dayalı olduğu için daha seçici özelliğe sahiptir. Yıllara göre değişkenlik gösterse de 2013 yılında dil bilgisinden 10 soru geldi. 
Matematik dersinde olduğu gibi Türkçe dersinde de dil bilgisinde konular arasında zincirleme bağlantı vardır. Tüm dil bilgisi konuları kendi içinde bir bütünlük oluşturur. Bir konuda eksiği olan bir öğrencinin diğer konularda başarılı olabilmesi zordur.
Dil bilgisinde konu eksiği olduğunu düşünen öğrenciler denemelerde gördükleri eksiklerini belirleyip bunu bir an önce giderme yoluna gitmelidir. 

YAZIM KONUSUNDA NİÇİN TEREDDÜTLER VAR?
Yazım konusunda 2010 yılından beri ciddi bir kafa karışıklığının yaşandığını gözlüyoruz. Kimi yazım kurallarında yıldan yıla değişkenlik olabiliyor. Örneğin akım, çağ ve dönem adları bir önceki yıl kesme işaretiyle ayrılmaz kuralı varken bu yıl ayrılır diye değişebiliyor. FEM Türkçe zümresi olarak biz yazım bilgisi anlatımımızı sürekli güncelliyoruz. Bu konuda TDK İnternet sitesindeki verileri esas alıyoruz. Denemelerimizdeki ve testlerimizdeki sorular, bu düzenlemelerin en son hâlini içermektedir. Bu kuralların öğrenciler tarafından iyice hazmedilmesi gereklidir. 

<< Önceki Haber 2014 YGS'de Türkçe netini artırmak için çok özel tüyolar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER