ÇKA Genel Sekreteri Veysel Parlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küreselleşen dünyada
kalkınmada yerel faktörlerin
ihmal edilemeyeceği gerçeği ve
Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde
ekonomik ve sosyal kalkınmanın, ancak yerel potansiyelin harekete geçirilmesi yoluyla başarılabileceği yönündeki
baskın görüşlerin, Kalkınma Ajanslarının kuruluşunu hazırladığını bildirdi.
Kalkınma Ajanslarının önemli işlevine, maddi hibe desteklerine rağmen bu yılki başvuruların yetersiz kaldığını, 2009'un
Aralık ayında başlayan proje kabulünde bugüne kadar sadece 2 proje başvurusu yapıldığını ifade eden Parlak, şunları söyledi:
''Geçen yıl da ayrılan ödeneğin tamamı kullanılamadı. Geçen yıl ilk proje çağrısında 454 proje bize intikal etti ancak, son günlerde yoğunlaştı. Bunlardan 96 tanesi uzun inceleme neticesinde desteğe hak kazandı. 96 projenin 49 tanesi üretime ve istihdama yönelik KOBİ projesiydi. 30 tanesi sosyal projeler, yani iş meslek edindirmeye yönelikti. Küçük ölçekli altyapı ve kırsal kalkınmaya yönelik projelerimiz de vardı.
Bu projelere geçen yıl ayrılan 19 milyon liralık kaynağın 16 milyon 500 bin lirasını kullandırdık. Kalan 2,5 milyon lira ise bu yıla aktarıldı. Bu yıl da projelerin son gün olan 17
Mart öncesinde yoğunlaşacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıldan artan kaynakla birlikte toplam 25 milyon TL kaynağa sahibiz. Bu kaynağı kullanacağımız projeleri bekliyoruz.''
Parlak, proje başvurusunu hızlandırmak için ajansın
hizmet alanındaki
Adana ve Mersin'in en ücra köşelerine kadar ulaştıklarını, bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini, son iki yılda 800 kişiye de ücretsiz proje hazırlama eğitimi verdiklerini bildirdi.
-ELEŞTİRİLER OLACAK-
Parlak,
İzmir ve
Çukurova Kalkınma Ajanslarının
pilot uygulamalar olduklarını, bu yüzden bir
takım aksaklıkların yaşanmasının
doğal karşılanması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
''Elbette eleştiriler olacak, yapıcı eleştiriler bizi her zaman daha iyiye götürecektir, bundan asla rahatsızlık duymayız. Ancak, pilot bir uygulamayı hayata geçirdiğimiz de unutulmamalı.
Biz projeleri kabul ederken, üç ayrı bağımsız denetçi kuruluştan görüş istiyoruz. Kalkınma ajanslarıyla kalkınmanın felsefesi değişiyor. Artık her şeyin merkezden idaresinin mümkün olamayacağı anlaşıldı. Bu nedenle, şu anda kuruluşu onaylanan 26 tane kalkınma ajansının, İzmir ve Çukurova'yı iyi örnek olarak değerlendireceklerine inanıyorum.''
Parlak, proje hazırlayan ya da hazırlayarak hibe desteği almak isteyenlerin, 17 Mart
Çarşamba günü sona erecek başvuru süresinin bitimini bekleyip, son gün yoğunluğuna yol açmadan, kendilerine başvurmalarını beklediklerini kaydetti.
AA