28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davaya Kurban Bayramı tatili arasından sonra yarın devam edilecek. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava, sanık savunmalarının alınması ile sürecek.
Toplam 103 sanığı bulunan davada, 75 tutuklu sanıktan 37'si hakkında duruşmalar başlamadan önce tahliye kararı verildi. Duruşmaların başlamasından bu yana ise tutuklu bulunan 38 sanıktan 17’sinin de tahliyesine karar verildi. Tahliye edilen bazı isimler ise şöyle: Dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Hayri Bülent Alpkaya, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı Tümgeneral Yücel Özsır, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker, emekli albay Oğuz Kalelioğlu, emekli Tuğgeneral Metin Yaşar Yükselen, dönemin Genelkurmay İstihbarat Daire başkanı İsmail Ruhsar Sümer, dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, dönemin Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekci, emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçaslan, emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, emekli Tümgeneral Çetin Taner ve emekli Korgeneral İzzettin İyigün.
İRTİCA KONULU BRİFİNG İSTENDİ
Mahkemeye heyeti, daha önce Milli Güvenlik Kurulu’ndan (MGK) 28 Şubat’ta yapılan MGK toplantı tutanaklarını istemişti; ancak gönderilen tutanaklarda Fevzi Türkeri’nin yapmış olduğu ‘irtica’ konulu brifingin olmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine mahkeme heyeti, 28 Şubat 1997’de dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri tarafından MGK’da yapılan ‘irtica’ konulu brifingi MGK’dan ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan istedi.
BİR NUMARALI SANIK KARADAYI DURUŞMALARA KATILMIYOR
Bin 309 sayfalık iddianamenin okunmasının ardından dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, dönemin Genelkurmay Harekât Başkanı Çetin Doğan, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Erdal Şenel, Güvenlik Harekât Daire Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı Kenan Deniz’in savunmaları alındı. Davanın bir numaralı sanığı dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ise sağlık sebeplerinden dolayı duruşmalara katılmıyor.
“BÇG YASAL BİR OLUŞUMDUR”
28 Şubat davasına yarın sanık savunmalarının alınması ile devam edilecek. Daha önce savunması alınan isimlerden dönemin Genelkurmay Harekât Başkanı Çetin Doğan, bütün emirleri Genelkurmay Başkanı’ndan aldığını söyledi. Savunmasında Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) yasal bir oluşum olduğunu ileri süren Doğan, "10 Nisan 1997’de hazırlanan BÇG konulu belgeyi ben hazırladım. Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ne inanarak bu belgeyi kaleme aldım. Belgenin yasalara aykırı olduğunu kimse söyleyemez. Bugün de altına imza atmak gerekirse bugün yine imzalarım." dedi.
Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ise savunmasında BÇG’nin adını kendisinin verdiğini belirtti. İrtica ile mücadele emirlerini Genelkurmay Başkanlığı’ndan aldığını ifade eden Bir, 'gerekirse silah bile kullanırız' sözünün şahsıyla ilgisi olmadığını öne sürdü. Bir, ayrıca 28 Şubat döneminde hakim ve savcılara bilgilendirme amaçlı brifing verildiğini iddia etti.
Mahkemeye heyeti, bayram tatilinden önce son duruşmanın yapıldığı 1 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Sekreterliği’nden 54. Hükümet’in protokol listesini istedi. 54. Hükümeti oluşturan milletvekillerini, hangi tarihte kimlerin istifa ettiği bilgisini soran mahkeme, ayrıca Tamer Tatar'ın savcılığa gönderdiği CD'lerin sızdırılmasına ilişkin soruşturma olup olmadığını ve soruşturma varsa sonucunun gönderilmesini talep etti.
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından hazırlanan bin 309 sayfalık iddianamede sanıklar hakkında, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye ve düşürmeye iştirak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
28 Şubat soruşturması kapsamında 14 ayrı operasyon yapıldı. İddianamede, bir numaralı sanık olarak dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı gösteriliyor. İkinci sırada Orgeneral Çevik Bir, üçüncü sırada ise Orgeneral Erol Özkasnak yer alıyor. 199'u asker toplam 438 sivil mağdurun bulunduğu davada, dönemin Başbakanı Tansu Çiller mağdurların başında geliyor.