Başsavcılık, cinayet zanlısı Ömer Güney'in ifadesi, bağlantıları ve olay yeri inceleme raporlarını Paris'teki makamlardan istedi. Ancak herhangi bir cevap alamadı. Fransız yetkililer, Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı terör örgütü üyelerinin iadesi için yaptığı talepleri de reddediyor. Fransız yetkililerin bu tavrı, uluslararası anlaşmalar ve evrensel hukuk ilkelerine aykırılık teşkil ediyor.
PKK terör örgütü faaliyetlerini Fransa'nın başkenti Paris'te sürdüren Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez 9 Ocak 2013'te başlarından kurşunlanarak öldürülmüş, olayla ilgili Ömer Güney tutuklanmıştı. Güney hakkında Paris savcılığının yürüttüğü soruşturmanın yanı sıra TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği de Adalet Bakanlığı'nın talebiyle soruşturma başlattı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır, Fransa adli makamlarına iletilmek üzere hazırladığı adli yardım evrakını Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Evrakta, Fransız makamlarından, cinayetlere ilişkin soruşturmalar kapsamında şüpheli ve tanık ifadeleri, olay yeri tutanakları, kamera kayıtlarının da arasında bulunduğu bütün bilgi ve belgelerin örneği talep edildi. Ancak, aradan geçen 5 aylık süreye rağmen Paris yargı makamları tarafından yazışmaya cevap verilmedi.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Uluslararası İnterpol, Europol gibi anlaşmalar gereği terörizm ve organize suçlarda bilgi paylaşımını öngören yasalara rağmen Fransa, Türk makamlarının taleplerini karşılamıyor. Fransız makamlarının bu tavrı uluslararası karşılıklılık ilkesine de aykırı bir durum teşkil ediyor. Fransız yetkililer, İnterpol Anlaşması çerçevesinde ‘kırmızı bültenle' aranan isimleri de Türkiye'ye iade etmiyor. Adliye kaynakları, anlaşmalara uyulmaması durumunda yaptırım uygulayacak uluslararası bir kuruluş bulunmadığına dikkat çekiyor. Türkiye'nin bu durum karşısında ‘küresel karşılıklılık ilkesi' gereği bilgi taleplerini reddetme hakkı bulunuyor.
Paris cinayetlerine ilişkin soruşturmada, Güney'in Türkiye'de irtibat kurduğu isimlerin henüz tespit edilemediği de öğrenildi. ‘PKK terör örgütü üyeliği' ve ‘birden çok adam öldürme' suçlarından yürütülen soruşturmada Güney'in Türkiye giriş çıkışları ve nerede kaldığı belirlendi. Buna göre, Güney geçtiğimiz yıl ağustos ayında Ankara'da pasaport başvurusu yaptı ve adres olarak Eryaman'da bir evi gösterdi. Savcılık soruşturmayı Eryaman'daki ev üzerinde yoğunlaştırırken, Güney'in akrabalarıyla irtibat kurup kurmadığını araştırdı. Bu konuda bir bilgiye ulaşılamadı. Güney'in son gelişinde Ankara'da bir otelde kaldığını tespit eden savcılık, otelin sahibi ve resepsiyon görevlilerinin de bilgisine başvurdu. Tanıklar, Güney'in otelde bir bayanla görüştüğü iddiasını doğrulamazken, sanığın otel odasını ilginç bir şekilde değiştirildiğini belirttiler.