Bakan Güllüce İstanbul’un 3. köprü ve 3. havalimanı için, kent sınırları içindeki büyüklü küçüklü 70 göl, gölcük ve derenin doldurulacağını açıkladı.
İstanbul’daki 3. köprü ve 3. havalimanı için 70 adet büyüklü küçüklü göl, gölcük ve derelerin kurutulup doldurulacağı bilgisi, resmi ağızdan doğrulandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk’un önergesine verdiği yanıtta, proje sahası içerisinde göl veya gölcük bulunmadığını, 70 adet büyüklü küçüklü geçici su birikintileri bulunduğunu kaydetti.
SU BİRİKİNTİSİ
Bakan Güllüce, 70 su birikintisinin ilk ÇED raporunda “göl ve sulak alan” olarak tanımlanmasına rağmen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün bu alanlar için şu tespiti yaptığını dile getirdi:
“Söz konusu su kaynakları madencilik faaliyetleri sonucu oluştu; bu alanlar yağmur sularıyla ile doldu. Bir akarsu veya devamlı su kaynağı ile beslenmediğinden göl olarak nitelendirilmemesi gerekmektedir.”
Güllüce, bu görüşten yola çıkarak, nihai ÇED raporunda da “büyüklü küçüklü su birikintileri tanımı yapıldığını” söyledi.
BOŞALTILDI DOLDURULACAK
Bakan Güllüce, nihai ÇED raporu kapsamında; “Su birikinti alanlarının boşaltıldığını” belirtti. Güllüce ayrıca, zemin ve arazi düzenleme çalışmaları kapsamında bu alanların hafriyat ve dolgu malzemesiyle doldurulacağını açıkladı.
İTİRAZ OLMADI
Güllüce, resmi kurumlardan yapılan çalışmalara itiraz gelmediğini de vurgulayarak; “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün herhangi bir itirazı olmamıştır” diye konuştu.
TEMA “GÖL” DEMİŞTİ
Bugün'ün haberine göre, Tema Vakfı raporunda ise, Güllüce’nin “su birikintisi” dediği alanlar “canlı yaşamı barındıran 70 adet büyüklü küçüklü göl, gölcükler ve özellikle Terkos Gölü’nü besleyen dereler, tarım alanları ve mera alanları” olarak tanımlanmıştı. Uzmanların “kullanılabilir” dediği suları, İSKİ “kullanılamaz” olarak değerlendirmişti. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın İstanbul’un 145 günlük suyu kaldığı ve vatandaşlara tasarruf uyarısı yaptığı dönemde Bakan Güllüce’nin bu yanıtı dikkat çekti.