Salih Atalay adındaki
işçi A.A'ya yaptığı açıklamada, Azerbaycanlı bir iş adamına ait inşaat şirketi tarafından
Çeçenistan'ın baş
kenti Grozni'deki inşaat işinde çalıştırılmak üzere Türkiye'den getirildiklerini belirterek, 5 aydan beri maaşlarını alamadıklarını söyledi.
Şirketin sahibinin Çeçenistan'dan kaçtığını söyleyen Atalay, işçilerin 5 aylık birikmiş paraları olmasına karşın işverenin ellerine 100 dolar tutuşturarak kendilerini Türkiye'ye göndermeye çalıştığını kaydetti.
Kendilerini getiren şirketin Türkiye'de bir temsilciliğinin bulunduğunu belirten Atalay, kampta bekletilen yaklaşık 500 kişinin telefonlarının toplandığını, kendisinin bir arkadaşıyla birlikte kent merkezinde kaldığı için hala telefonunun bulunduğunu ifade etti.
Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin
Moskova Büyükelçiliği Çeçenistan'daki olayın ortaya çıkmasının hemen ardından
konsolosluk yetkililerini 10 gün önce Grozni'ye gönderdi ve konsolosluk yetkililerinin burada yaptığı organizasyon sayesinde 200 işçi Türkiye'ye gönderildi.
Konsolosluk görevlileri, birçoğu vizesiz gelen ve kaçak çalıştırılan işçilerin elinde bir
belge olması için Azeri iş adamına
senet imzalatırken, kalan yaklaşık 400 işçi paralarını almadan gitmek istemediğini dile getirdi.
Şirket sahibinin kaçması ve çalışanların karşılarında herhangi bir muhatap bulamamasından dolayı Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinden aralarında
Ticaret Müsteşarının da bulunduğu bir grup yeniden Grozni'ye hareket etti.
Çeçenistan hükümetiyle birlikte, kalan işçilerin Türkiye'ye dönüşünü organize edecek olan Moskova Büyükelçilik yetkilileri, şirketten burada herhangi bir muhatabın kalmadığını ifade ederek, ayarlanacak uçaklarla Türkiye'ye gidip bir an önce hukuki işlemlerin başlatılması önerisinde bulundu.
Büyükelçilik yetkilileri, buradaki işçilere hukuki yardımda da bulunacak.