Soylu,
Demokrat Parti'nin
referanduma "hayır" kararı almasının "kendisinin içini acıttığını" söyledi.
Referandum sürecinde yapacakları çalışmaları Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Soylu, Demokrat Parti Genel idare Kurulu'nda referandumda partinin tavrının 'hayır' şeklinde kararlaştırılmasını eleştirdi. Soylu, DP'nın 'hayır' kararının içini acıttığını ifade etti.
Misyonları ve millete olan sorumlulukları gereği,
Türkiye'nin bir dönüşüm döneminde olduğunu düşündüklerini ifade eden Soylu, 1960 yılında kurumsallaşan bir
vesayet sistemini hala devam ettiğini, vesayet sistemin ortadan kalkması için ana
yasanın değişmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.
Anayasa değişikliğini yeterli görülmediğini ve kısmı eleştirilerinin de bulunduğunu ifade eden Soylu, bu değişikliğin önemli ölçüde Türkiye'de yeni bir anayasa değişikliğinin önünü açtığını, bunun da çok önemli olduğunu vurguladı. Soylu, dünya ile
rekabet etmek isteyen, kendi insanına birinci
sınıf muamelesi yapan, imtiyazsız bir devlet olması için
Anayasa değişikliğinin gerekliliği olduğuna işaret etti.
Soylu, 1960'da
darbe yiyen, 1970'da
muhtıra yiyen, 1980 kanlı olaylar sonrasında darbe ile karşılaşan, 28 Şubat'ta haksızlıkla karşılaşan misyonun temsilcileri olarak en çok kendilerinin anayasa değişikliğini talep ettiklerini vurguladı. Soylu, Türkiye'de yaşanan kaosun, gerginliğin, sınıflar arasındaki imtiyazın, terörün, ayrışmaların 1960 ve1980 darbeleri ve sonrasında yapılan anayasalardan kaynaklandığını belirtti.
50 İLDE "EVET SOHBETİ"
Anayasa değişikliği ile ilgili Anadolu'dan yoğun talep geldiğini anlatan Soylu, arkadaşlarıyla
Ramazan ayından önce 50 ilde adına "Evet Sohbetleri" dedikleri program
düzenleme kararı aldıklarını söyledi.
Bu toplantılarda niçin
evet denmesi gerektiğini anlatacaklarını belirten Soylu, "Niçin evet denmesi gerektiğini, bunun Türkiye'yi hangi noktaya getireceğini arkadaşlarımla ortaya koyacağız." dedi. Soylu, çalışmalarında "Güçlü ve Modern Türkiye için Evet" sloganını kullanacaklarını işaret etti.
NİÇİN "EVET" DENİLDİĞİNİ AÇIKLAYAN 100 BİN MEKTUP
Kendi misyonlarından 100 bin kişiye isi niçin evet denmesi gerektiğini anlatan bir
mektup göndereceklerini kaydeden Soylu, kendi çalışmaların yoğun bir
kampanya değil, mütevazı bir çalışma olacağını ifade etti.
Anayasa Mahkemesi'nin 10. ve 42 maddesi iptal ettiğini hatırlatan Soylu, "Aynı anlayışla devam edilerse yeni bir anayasa yapmak mümkün değil." diye konuştu.
"145. MADDE İÇİN MİLYON KERE EVET DENİR"
Demokrat Parti Genel İdare Kurulu'nda referanduma hayır denilmesi yönünde karar alınmasını da eleştiren Soylu, şunları söyledi: "DP'nin 'hayır' demesini anlamlandıramadım.. Bunu doğru bulmuyorum. Darbelerden bugüne kadar çok büyük sıkıntılar çeken misyonun temsilcileri
demokrasi ve hukuk üstünlüğünü besleyen anayasa değişikliğine 'hayır' demesini doğru bulmuyorum. Hiçbir şey için 'evet' denmezse bile 145. madde için
sivil yargının cuntalarla ilgili elini kuvvetlendiren, darbeleri hukukla beraber kovalamaya imkân veren yasa için milyon kere 'evet7 denir."