ABD merkezli telekulak skandalı her geçen gün derinleşiyor. Son olarak ABD'nin 35 ülkenin liderinin telefonunu dinlediği ortaya çıktı.
Eski NSA çalışanı Edward Snowden'ın beş ay önce basına sızdırdığı belgelerle patlayan skandalda Brezilya ve Almanya'nın da mağdur olduğu ortaya çıkmıştı. İki ülke Birleşmiş Milletler'de ABD'nin dinleme faaliyetlerini hedef alan bir düzenleme çalışması başlattı.
İddialar ABD Yönetiminin de en önemli gündemlerinden. ABD'li yetkililer terörle mücadele kapsamındaki istihbarat çalışmalarını mahremiyet hakları açısından gözden geçirme kararı aldığını duyurdu.
Diğer yandan liderlerin dinlenmesi Başbakan Erdoğan'ın dinlenip dinlenmediği sorusunu gündeme getirdi. Endişe ABD Dışişleri sözcüsüne de soruldu. Geçtiğimiz yıl Başbakan Erdoğan'ın ofisinde bulunan böceklerin ABD ile ilgisinin olup olmadığı merak konusuydu.
Sözcü Marie Harf'e Türkiye'ye dinleme konusunda bir garanti verip vermedikleri soruldu. Harf ise "Ben bunu duymadım" cevabını verdi. Ancak "Dinlemedik." demedi. Dinleme iddiaları ve endişeler memleketi Kayseri'ye giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de soruldu. Gül, "tedbirler alındı" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül: "Biz devlet olarak her türlü tedbiri alırız. Devletin gerekli kurumları da devletin mahremiyetini korumak için gerekeni yapar. Devletin birimleri gerekli tedbirleri alır."
Gül ayrıca uluslar arası camiada duyulan rahatsızlığı da dile getirdi:
"Teknolojinin ne kadar geliştiğini biliyoruz. Teknolojiyi iyi kullananlar, bunu devletin hizmetinde de kullanıyorlar. zaman zaman ortaya skandallar çıkıyor. BM Genel Kurulunda'da bazı liderler bu konuda şikayette bulundu. "