Wilson, "Türk hükümetinin
PKK'yla mücadeleyi mümkün olan en barışçıl şekilde ve
işbirliği içinde yapmak istediğini umuyorum" dedi.
ABD Büyükelçisi Wilson, NTV'ye yaptığı açıklamada, "Ülkeniz
Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı kısa dönemde askeri anlamda herhangi bir adım atmayı düşünüyor mu?" sorusuna "ABD bundan sonra daha aktif bir şekilde çalışmaya devam edecek. Daha fazlasını yapmamız gerektiğini söylüyoruz. ABD'nin ne yapmaya hazırlandığını söyleyemeyeceğim. Ama bu sorun en yüksek düzeyde ele alınmaktadır. Türk dostalarımızla çalışacağız" şeklinde
cevap verdi.
Wilson "Dün yaptığınız açıklamanızda İsrail'in Lübnan'daki
operasyonunu kendini
savunma hakkı olarak değerlendirdiniz. Ancak
Türkiye'nin Kuzey Irak'ta tek taraflı askeri adımına karşı olduğunuzu belirttiniz. Bu durum ABD'nin çifte standartı olarak yorumlandı. Tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Terörizm söz konusu olduğunda çifte standart yoktur. 'İsrail'in kendini savunma hakkı vardır' dedim. Sivillere en az zarar verilmesi çağrısında bulunduğumu söyledim. Ancak koşullar bölgesel olarak değişebilir. Kuzey Irak'ta tek taraflı bir operasyon makul ve mantıklı olmayacaktır. Geçen aylarda ABD
Genelkurmay Başkanı
Org.Pace de bu gözlemde bulunmuştu. Bu çifte standart değil. Türkiye'nin Irak'ta ortağı var. İsrail'in böyle bir lüksü yok. Ayrıca PKK sadece Kuzey Irak'ta yok, Avrupa'da ve Türkiye'de de var. Kuzey Irak'a girmek sorunu çözmeyecektir" dedi.
Türkiye tek taraflı bir operasyona girişmesi halinde ABD'nin tepkisinin ne olacağı sorusuna ise Wilson"Şu aşamada bu konuda spekülasyon yapamam. Beklentimiz Irak'la ilgili konularda bundan sonra da Türkiye'nin atacağı adımlar konusunda bizimle istişarelerde bulunmasıdır" dedi.
Ross Wilson, Türkiye-Irak ve ABD arasındaki üçlü mekanizma toplantısının tarihi konusunda ise şu açıklamayı yaptı: "En son 2005 yılında yapmıştık.Ancak bu toplantılar umut ettiğimiz kadar üretken olmadı.
Dışişleri Bakanımız Rice da bu mekanizmayı tekrar harekete geçirmeyi istedi. Irak'ta artık kalıcı bir hükümet var. Bu toplantılara iyi
hazırlık yapılması lazım. Yapmış olmak için yapmamak gerek. Şu anda hazırlanıyoruz, kesin bir tarih belli değil."
İRAN'LA ORTAK OPERASYONA TEPKİ
Büyükelçi Wilson "PKK sadece Türkiye'nin değil
İran'ın da sorunu. Türkiye ve İran, Kuzey Irak'ta birlikte bir operasyon düzenlerse tepkiniz ne olur? " sorusuna ise "Bu çok endidişe verici bir durum olur. İran şu aşamada Irak'ın istikrarını bozacak faaliyetler yapıyor. Şii gruplarla iletişimi var. İran'ın böyle bir girişimini hoş karşılamayız" yanıtını verdi.
Wilson, Türk halkına
terörle mücadele konusunda bir mesajınız var mı sorusunu şu şekilde cevapladı: "ABD somut adımlarla bu konuda yardımcı olmaktadır. Gelecekte de somut adımlarla etkinliğimizi artırma konusunda kararlıyız. Bu sorunun tek ve sihirli bir çözümü yok. ABD, Türkiye'nin bu sorunu en barışçı ve en işbirlikçi şekilde çözmesini istiyor. Türkiye'nin yanında olacağız"
DAVUTOĞLU'NUN ŞAM ZİYARETİ
Wilson,
Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu'nun Şam ziyaretiyle ilgili olarak ise, ziyaretin kendi istekleri üzerine gerçekleştiğini ancak umdukları kadar başarılı olamadığını söyledi. Büyükelçi, Davutoğlu'nun Meşal'le görüşmesinden, sonradan haberdar olduklarını da kaydetti.