AB dışişleri bakanları toplatısının ardından yapılan açıklamada, “Susup, endişelerimizi ifade etmekten kaçınamayız.” denildi.
Avrupa Birliği (AB), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü “aklınızı kendinize saklayın” çıkışına tepki göstermeye devam ediyor. Brüksel’de tamamlanan AB dışişleri bakanları görüşmesi sonrasında basın toplantısı yapan dönem başkanı İtalyan yetkililer, gelişmelerden endişeli olduklarını ve ‘susamayacaklarını’ söyledi. İtalya’nın AB İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Sandro Gozi, Erdoğan’ın sözleri için “En hafif tabiriyle çok şaşırtıcıydı.” dedi. Gozi, AB dışişleri bakanlarının mutabık kaldığı kararlarla Ankara’ya ‘çok kuvvetli bir mesaj’ verdiklerini de vurguladı. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Erdoğan’ın sözleri üzerine sıcağı sıcağına önceki gün tepki göstermiş ve Ankara’dan “tutarlılık” talep etmişti.
Gozi, Türkiye’deki basın ve ifade hürriyetinin toplantıda geniş şekilde tartışıldığına vurgu yaparak, “bu tabi ki bizim de işimiz” dedi. Polisin medya kurumlarına baskın yaparak bazı gazetecileri gözaltına aldığının ‘çok açık’ olduğuna işaret eden Gozi, bu tavırların AB değerleri ile uyumlu olmadığını tekrarladı.
“Genişleme gibi ortak bir süreç yürütülürken, bu konular tabi ki bizim de işimizdir. Son tahlilde tango için iki kişi gerekir. Eğer hâlâ doğru zeminde dans etmek istiyorsanız tabi. Bize göre AB Türkiye için doğru zemindir. Doğru zemin olmaya da devam etmektedir. Dolayısıyla susup, endişelerimizi ifade etmekten kaçınamayız zira Türkiye’nin üyeliğine ciddiyet atfediyoruz” dedi. Türkiye’deki gelişmelerin müzakere sürecini nasıl etkileyeceği sorulan Gozi, “Süreci hızlandırmayacağı ve sürece yardımcı olmayacağı kesin” cevabını verdi.
Operasyon sonuç bildirisinde
AB Dışişleri Bakanları Genel İşler Konseyi çerçevesinde toplanan Avrupalı yetkililer dün kabul ettikleri sonuç bildirisinde ‘14 Aralık Özgür Basına Darbe Operasyonu’na özel ilgi gösterdi. Kurum ismi verilmeden yapılan atıfta son günlerde medya kuruluşlarına yapılan polis baskınları ile gazeteci ve basın mensuplarının gözaltına alınmasının basın hürriyetine ilişkin şüpheleri artırdığı, basın özgürlüğünün ise demokrasinin temel ilkelerinden olduğu vurgulandı.
AB, Ankara’ya dokuz paragraf ayırdığı bildiride 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarına da atıf yaparak hükümetin iddialara verdiği tepkiye ‘teessüf’ ettiğini kaydetti. Bunun yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda ‘ciddi şüphelere’ yol açtığına işaret eden AB dışişleri bakanları, hükümetin siyasi muhalefete, protesto hakkına ve eleştirel basına yönelik artan tahammülsüzlüğünü de teşhir etmiş olduğunu vurguladı.
AB, yürütmenin yargıya müdahalesinden, bilgiye ulaşım üzerindeki sınırlamalardan ve paydaşlarla yeteri kadar istişare edilmeden önemli kanunların sık sık değiştirilmesinden endişe etmeye devam ettiğini vurguladı. Bildirgede Haşim Kılıç başkanlığındaki Anayasa Mahkemesi’nden ise sitayişle bahsedildi. Bildirinin perşembe başlayacak AB Liderler Zirvesi’nde de onaylanması bekleniyor.
Cihan