Üye ülkeler ve parlamento arasında varılan
anlaşma uyarınca
bankacılar her yıl kendilerine ödenen ikramiyelerin bundan böyle sadece yüzde 30’luk bölümünü aynı yıl alabilecek. "Yüklü" tutardaki ikramiyeler için oran yüzde 20'ye indirilebilir. İkramiyenin hangi rakamdan sonra 'yüklü tutarda' kabul edileceğini belirlemek ilgili hükümetlere bırakıldı.
Avrupa Birliği, ikramiyenin kalan kısmının
mevduat olarak yatırılacak ve şirketin genel performansı gözetilerek ilerleyen yıllarda ödenmesini kararlaştırıldı. 2011 yılında yürürlüğe girmesi beklenen kısıtlamalar bankacı ikramiyelerine geniş kapsamlı olarak getirilen ilk sınırlama niteliği taşıyor.
Önümüzdeki hafta Avrupa
Parlamentosu'nda oylanacak paketin onay almasına kesin gözüyle bakılıyor.
Mali kriz sırasında batmaktan kurtarılması için büyük paralarla desteklenen bankaların yöneticilerinin ve çalışanlarının performansları için maaşlarını kat kat aşan ikramiyeler alması, bu sisteme sınırlama getirilmesi yolunda yoğun bir tartışmayı beraberinde getirdi.
Yüksek ikramiyelerin kısa vadeli ve aşırı risk alma davranışını özendirdiği, yaygın şekilde paylaşılan bir görüş oldu.
İngiltere hükümeti önce ikramiyelere benzer sınırlamalar getirmiş,
Fransa ve
Almanya ise bankaları yöneticilere verilen ücretleri sınırlamaya zorlamıştı.
İkramiyelerin alı konacak bölümünün ne kadar süre sonra ödeneceğine de hükümetler karar verecek. Para, banka bünyesinde "ihtiyat sermayesi" olarak tutulacak ve acil finansman ihtiyacında ilk bu fona başvurulacak. Önlem paketi aynı zamanda görevinden ayrılan yöneticilere "olağanüstü koşullarda düzenlenmiş
kıdem tazminatı" paketleri sunulmasını da engelleyecek.
Bankaların 2012 yılından itibaren riskli yatırımlarına karşılık belli bir asgari sermayeyi de ellerinde tutması isteniyor.