Türk yetkililerin
intiharla ilgili etkili bir
soruşturma yapmadığına hükmeden
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi,
Türkiye'nin 39 bin euro tazminat ödemesini kararlaştırdı.
AİHM,
Tunceli'de askerlik yaparken 2003 yılında intihar eden
Mevlüt Baysan'ın ailesinin yaptığı başvuruda Türkiye'yi haksız buldu. AİHM, Türk yetkililerin intiharla ilgili etkili bir soruşturma yapmadığına hükmederek, Baysan'ın yakınlarına 39 bin euro ödenmesini kararlaştırdı. İHA'ya açıklama yapan Mevlüt Baysan'ın ağabeyi Ahmet Baysan, "Ben İstanbul'da idim, kardeşim Tunceli Ovacık'ta askerlik yapıyordu.
Tunceli'de çıkan bir çatışmada yanında 4-5 arkadaşı şehit oldu. İzine gelen kardeşim birliğine döndükten 3 gün sonra komutanı aradı ve kardeşimin hastanede olduğunu söyledi. Hastaneye gittiğimizde kardeşimin ölüsü ile karşılaştık" dedi. Olayın nasıl olduğunu sorduklarında kendilerine çelişkili bilgiler verildiğini iddia eden Baysan, "Önce 12.00'de nöbete
sivil kıyafetle geliyor ve nöbetteki askeri dövüp silahını alarak intihar ediyor dendi. Başka bir ifadede kardeşimin nöbetteki askere bölük komutanı nöbeti devir alsın dediğini, sivil kıyafetleri üstüne hücum yeleğini giydiğini ve nöbetteki asker oradan ayrılmadan silahın patladığı söyleniyor. Kardeşim intihar etmek istese neden başkasının silahı ile intihar etsin, kendi silahı var" diye konuştu.
Baysan, savcı ile yaptıkları görüşmede kardeşinin
çene altından vurulduğuna dair kendilerine bilgi verildiğini de ifade ederek, "Ama kardeşim sol kulağının üzerinden vurulmuştu" dedi. Devlet yetkililerinin kendileriyle ilgilenmediğini savunan Baysan, "Hukuki süreç Türkiye'de dolunca biz AİHM'de Türkiye'ye
dava açtık. Dava 4 yıl sürdü ve karar açıklandı. Kararda 39 bin euro ödenmesi kararlaştırıldı" şeklinde konuştu.
Kardeşinin şehit olduğunu söyleyen ve ilgisizlikten yakınan Baysan, "Neden şehit ailelerine sağlanan haklar bize sağlanmadı. Onun yetim kalmış bir çocuğu var. Biz devletten şehidin çocuğuna sahip çıkmasını, ona da sosyal haklarının verilmesini talep ediyoruz. Kardeşim Türkiye Cumhuriyeti'nin askeri idi. 20 yaşına kadar yetiştirip askere gönderdik. Onlara emanet etmiştik" dedi.
İHA