AİHM'yle ilgili o karar Resmi Gazete'de

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılmış bazı başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözümüne dair kanun, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

AİHM'yle ilgili o karar Resmi Gazete'de

 Kanunla AİHM'e yapılmış bazı başvuruların, tazminat ödenerek çözülmesine  ilişkin esas ve usuller belirlendi.
Kanun, ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalarla özel hukuk  ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı,  mahkeme kararlarının geç veya eksik icra edildiği ya da hiç icra edilmediği  iddiasıyla AİHM'e yapılmış başvuruları kapsıyor.
 İdari nitelikteki soruşturmalardan kaynaklanan başvurular hakkında bu  kanun hükümleri uygulanmayacak.
         
         -Toplam 5 kişilik komisyon kurulacak-
         
Kanun kapsamında yapılacak müracaatlar hakkında karar vermek üzere  Bakanlığın merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında çalışan hakim ve savcılar  arasından Adalet Bakanı tarafından atanacak 4 kişiyle Maliye Bakanı tarafından  Maliye Bakanlığı personeli arasından atanacak 1 kişiden oluşan toplam 5 kişilik  komisyon kurulacak.
 Komisyon Başkanı bu üyeler arasından Adalet Bakanı tarafından seçilecek.  9'uncu madde hükmü saklı kalmak üzere komisyon üyelerine, müracaatlar  sonuçlandırılıncaya kadar başka görev verilmeyecek. Komisyon, üye sayısının salt  çoğunluğuyla toplanılacak ve toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar  verilecek.
 Kamu kurum ve kuruluşları ile yargı mercileri, komisyonun görevi  kapsamında ihtiyaç duyduğu her türlü bilgi ve belgeyi gecikmeksizin komisyona  göndermek zorunda olacak.
         
         -6 ay içinde komisyona müracaat edebilecek-
         
 Komisyona müracaat, AİHM'e başvuru tarihini ve numarasını gösteren resmi  kayıt kabul mektubu, başvuru formu ve diğer ilgili bilgi ve belgelerle müracaat  edenin kimlik bilgilerini içeren imzalı bir dilekçeyle yapılacak. Başvuran, bu  maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde komisyona müracaat  edebilecek.
 Bu sürede başvurmayanlar, AİHM'in münhasıran iç hukuk yollarının  tüketilmemiş olması gerekçesine dayanan ''kabul edilemezlik'' kararının  kendilerine tebliğinden itibaren 1 ay içinde de komisyona müracaat edebilecek.
Müracaatın cumhuriyet başsavcılıkları aracılığıyla da yapılması mümkün  olacak. Cumhuriyet başsavcılığı, müracaat evrakını derhal komisyona gönderecek.  Bu durumda cumhuriyet başsavcılığına müracaat tarihi esas alınacak.
         
         -Müracaatın reddi-
         
Komisyon, müracaat konusu başvurunun, AİHM'nce öngörülen iç hukuk  yollarının tüketilmesi koşulu dışındaki diğer kabul edilebilirlik şartlarını  taşımadığını, komisyona süresinde müracaat edilmediğini, müracaatçının hukuki  menfaati olmadığını, müracaatın 2'nci madde kapsamına girmediğini tespit ederse  müracaatı reddedecek.
 Komisyon, müracaat hakkında 9 ay içinde karar vermek zorunda olacak ve  AİHM'nin emsal kararlarını da gözeterek müracaat konusunda gerekçeli karar  verecek.
 Komisyon kararlarına, karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde  komisyon aracılığıyla Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edilebilecek.
 İtiraz dilekçesi, müracaata ilişkin diğer tüm belgelerle itiraz mercine  gönderilecek. Bu itiraz öncelikli işlerden sayılarak 3 ay içinde karara  bağlanacak. Mahkemece komisyon kararı yerinde görülmezse işin esası hakkında  karar verilecek ve itiraz üzerine verilen kararlar kesin olacak. Ödenmesine karar  verilen tazminat, kararın kesinleşmesinden itibaren 3 ay içinde Bakanlık  tarafından ödenecek.
Komisyona yapılan müracaat sonucunda komisyonun kesinleşen kararlarının  bir örneği, müracaata konu işlemin yapıldığı adli veya idari merciye  gönderilecek.
Müracaata konu işlem henüz sonuçlandırılmamışsa ilgili adli veya idari  merci tarafından bu işlem hızlı bir şekilde sonuçlandırılacak.
Kanun, 23 Eylül 2012'den itibaren AİHM nezdinde kaydedilmiş başvurular  hakkında uygulanacak.
Komisyon üyeleri, kanunun yayımlandığı tarihten itibaren en geç 1 ay  içinde atanacak.
 ''Müracaatın şekli ve süresini'' düzenleyen 5'inci madde, kanunun Resmi  Gazete'de yayımlanmasından 1 ay sonra yürürlüğe girecek.
         
<< Önceki Haber AİHM'yle ilgili o karar Resmi Gazete'de Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER