AKP'li eski bakan ortaya çıkardı, gizli proje uygulanmış!

Cumhurbaşkanlığı çalışma ofisine dönüştürülen İstanbul Çengelköy sırtlarındaki Vahdettin Köşkü’nün Boğaziçi İmar Kanunu’na aykırı restore edilmesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

AKP'li eski bakan ortaya çıkardı, gizli proje uygulanmış!

2011’de köşkün statüsü ‘resmî alan’a dönüştürüldüğünde Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu üyesi olan eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, çarpıcı açıklamalar yaptı. O dönem konunun kurula geldiğini, tarihî binanın korunmasına yönelik karar aldıklarını, fakat fotoğraflara yansıyan şekliyle bir ağaç kıyımı veya imar değişikliğinin gündeme gelmediğini söyledi. Köşkün, Başbakanlık tarafından kullanılmak istenmesi üzerine perde arkasında imari proje yapıldığını öğrendiğini belirten Günay, “Köşk ile ilgili 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na gelen imar projesinin dışında değişiklikler yapılmış olabilir. 2011’de Başbakanlık tarafından köşkün restorasyonu takip edildiği için kimse projede yapılan değişiklikleri araştırmamış veya dikkate almamıştır.” dedi. Proje kapsamında Vahdettin Köşkü yıkılmış ve yerine yenisi inşa edilmişti. İnşa sırasında etrafındaki çınar, meyve, erguvan ve süs ağaçlarından 300’ü kesilmişti.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından AKP'den istifa eden eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vahdettin Köşkü'yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Günay, 2011 yılında köşkün statüsü, ‘koruya katılacak alan'dan ‘resmi alan'a dönüştürüldüğünde Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu üyesiydi. Kurul, Başbakan'ın başkanlığında Milli Savunma, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Orman ve Su İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarından oluşuyor. Günay, kurul üyesi olduğu dönemde köşkün mevcut halinin korunması şartıyla ‘resmi alan' statüsüne aldıklarını anlattı. Herhangi bir ağaç kesimi veya peyzajının tamamen değişimi ile ilgili bir önerinin olduğunu hatırlamadığını ifade etti. Köşkün Vakıflar'dan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesinden sonra koruyu ve içerisindeki binaları gezdiğini anlatan Günay, daha önce yapılan restorasyonların çok kötü durumda olduğunu, bu nedenle yeni bir restorasyona ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Yapının daha sonra Başbakanlık tarafından kullanılmak istenmesi üzerine perde arkasında köşk ile ilgili bir imari projenin yapıldığını öğrendiğini kaydeden Günay, şöyle konuştu: “Fakat resmiyette gözükmeyen bir çalışmaydı. Bu yapılan imar çalışması Bilim Koruma Kurulu tarafından uygun görülmüş. Bakanlığa ulaşan imar projesinde bir ağaç kesimi veya ciddi anlamda uydu fotoğraflarına yansıdığı gibi bir peyzaj değişimi söz konusu değildi. 2011'in Ağustos'undan itibaren çevre ile ilgili konular, doğal varlıkların korunması Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilmişti. Bundan sonraki işlemlerde söz konusu değişiklikler bizim sorumluluğumuzdan çıkmıştı. Köşkteki ağaçların kesimleri veya yol güzergâhında değişiklik yapılırken gerekli inceleme veya izinlerin alınıp alınmadığını bilmiyoruz. Köşkün çevresinde yapılan değişikliklerin muhatabı Çevre ve Şehircilik Bakanı'dır. Köşk ile ilgili 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na gelen imar projesinin dışında değişiklikler yapılmış olabilir. Başbakanlık tarafından takip edildiği için kimse projede yapılan değişiklikleri araştırmamış veya dikkate almamıştır. Kurul bu konu ile ilgili gerekli inceleme yapmamıştır. Tahmin ediyorum ki diledikleri gibi inşaat yapmışlardır. Bu projenin başlamasından bir yıl sonra 2013 yılında bakanlıktan ayrıldığım için gidip de denetleme fırsatım olmadı.”Zaman
<< Önceki Haber AKP'li eski bakan ortaya çıkardı, gizli proje uygulanmış! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER