AKP'nin KPSS kumpası deşifre olmaya devam ediyor

Muhalefetin KPSS olayının aydınlanması için verdiği 7 önergeyi her seferinde AKP reddetmiş.

AKP'nin KPSS kumpası deşifre olmaya devam ediyor

Çeşitli kumpaslarla Hizmet Hareketi’ni karalamayı amaçlayan AKP hükümeti, son günlerde 2010 yılındaki KPSS’de usulsüzlük yaşandığı iddiaları üzerinden kara propaganda yapıyor. Ortaya çıkan belgelerle KPSS kumpası büyük oranda deşifre olurken, 2010 yılından bu yana muhalefetin olayın aydınlatılması için verdiği 7 önergenin her seferinde AKP tarafından reddedildiği ortaya çıktı.

İktidar medyasının 2010 yılında yapılan KPSS üzerinden Hizmet Hareketi’ni karalayıcı yayınlar yapması ve hükümet sözcülerinin bu yöndeki iddiaları, 5 yıl önceki sınavı ve sonrasında yaşanan tartışmaları yeniden gündeme getirdi. 2010 yılında sınavda usulsüzlük ve kopya iddialarını gündeme getiren muhalefetin KPSS’ye gölge düşürmek istediğini iddia eden iktidar sözcüleri, son dönemlerde her konuda olduğu gibi bu meseleyi de Camia’nın üzerine yıkmak istiyor. Ancak 2010 yılından bu yana muhalefet partilerinin ‘KPSS konusundaki iddialar için TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulsun’ içerikli 7 ayrı önergesi her seferinde AKP Grubu tarafından reddedildi.

KOMİSYON KURULMASI AKP'Lİ VEKİLLERİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Meclis kayıtlarına göre, ilk önerge, 16 Eylül 2010 tarihinde MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu ve partili 21 milletvekilinin imzasıyla verildi. Bu önergede, KPSS sınavında sorulan 120 sorunun tamamını cevaplayan ve birbiriyle akrabalıkları ya da tanışıklıkları bulunan 350 kişinin olduğu iddia edildi. Bu durumun sınavla ilgili şüpheler uyandırdığı ve konunun Meclis tarafından kurulacak bir komisyon tarafından araştırılması gerektiği belirtildi. Ancak komisyon kurulması talebi, AKP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. CHP’li milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Ali İhsan Köktürk, Aytuğ Atıcı ve Muharrem Işık, KPSS ile ilgili iddialar için 5 ayrı araştırma önergesi verdi. Bu önergeler de kabul edilmedi. HDP de Muş Milletvekili Demir Çelik ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan aracılığı ile benzer önergeler sundu. Tüm bu önergeler yine AKP’ye takıldı.

2010 yılındaki KPSS sınavının üzerinden yaklaşık 5 yıl geçtikten sonra suçlamalarla ilgili Camia’yı sorumlu tutmaya çalışan hükümet, Meclis çalışmaları kapsamında yaptığı bilgilendirmelerde, yapılan araştırmalardan sonuç alınamadığını kaydetmişti. Dönemin Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 23 Ocak 2011 tarihinde MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici’nin konuyla ilgili soru önergesine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT, YÖK, ÖSYM ve Devlet Denetleme Kurulu’ndan (DDK) gelen yazılar doğrultusunda cevap vermişti. Yazıcı, tüm kurumlardan gelen yazılarda, soruşturmalarda herhangi bir sonuca ulaşılamadığının belirtildiğini kaydetti. Savcılık, ÖSYM ve Meteksan matbaasında ele geçirilen bilgisayar imajları ve verilerin bilirkişi incelemelerinin devam ettiğini kaydetti.

ERDOĞAN: AMAÇ, SINAVA GÖLGE DÜŞÜRMEK

Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan, 2010 yılı ve sonrasındaki KPSS sınavlarına yönelik ‘usulsüzlük, kopya’ iddiaları için her seferinde muhalefet partilerini suçladı. Yaptığı konuşmada KPSS sonuçlarının sınavdan hemen sonra terör örgütüne yakınlığıyla bilinen bir sitede yayınlandığını belirterek, “Amaç ne? KPSS gibi son derece hassas bir sınava gölge düşürmek. KPSS gibi milyonların umudu olan, geleceği olan bir sınavı terörize etmek, insanları en hassas yerlerinden vurmak, en hassas yerlerinden incitmek. Milyonlarca gencin hissiyatı ile oynadılar. KPSS son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.” demişti.

MİT, 4,5 YIL ÖNCEKİ ARAŞTIRMAYI AÇIKLAMADI

Erdoğan, KPSS iddiaları üzerine o dönem MİT’e de talimat vererek iddiaların araştırılmasını istemişti. O dönem, Hürriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüşerek, soruşturma sonunda hazırlanacak raporun kendisine sunulması, ardından muhatap tüm kurumlara iletilmesi emrini verdi. Fidan da, talimat üzerine konuyu araştırması için MİT Ankara Bölge Başkanlığı’nda görevli personelin çalışma yapmasını istedi. Soruşturmaya ilişkin bilgileri toplayan MİT, ÖSYM’de sınav komisyonunda görev yapan 6 akademisyenin geçmişe yönelik tüm telefon konuşmalarının dökümlerini incelemeye aldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’yle ortak çalışma yürüten MİT, akademisyenlerle, sınavda birinci olan ve kopya çektikleri iddia edilen kişilerin telefon irtibatı bulunup bulunmadığını kontrol etti. MİT elemanları, elinde kopya çekildiğine ilişkin belgeler bulunduğunu iddia eden Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk’la da görüştü. Ancak aradan geçen yaklaşık 4,5 yılda MİT’in yaptığı araştırmadan herhangi bir sonuç çıkıp çıkmadığı, çıktıysa nelerin tespit edildiğine ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapılmadı.

ZAMAN
<< Önceki Haber AKP'nin KPSS kumpası deşifre olmaya devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER