Özgür basına darbeyi ‘kırılma noktası’ olarak değerlendiren AP milletvekili, “Türkiye’nin daha kötüye gitmesine dair endişe duyduğumuz için üyelik müzakerelerini sonlandırmıyoruz” dedi.
Türkiye’nin insan haklarına dair durumun incelendiği Evrensel Periyodik İzleme (EPİ) toplantıları sürerken önde gelen STK’ların düzenlediği etkinlikte, ‘Türkiye’de avukatlara ve gazetecilere baskı’ konusu işlendi. Birleşmiş Milletler’in (BM) Cenevre ofisindeki panelde, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Marietje Schaake’nin yorumları dikkat çekti.
YANLIŞ YÖNDE İLERLİYOR
Hollandalı vekil Schaake, Avrupa’daki Türkiye algısının değiştiğini söyledi. Schaake, “Bir ülkenin AB üyesi olabilmesi için ekonomik anlamda gelişmesi yeterli değil. Uluslararası gelişmeye doğru orantılı olarak iç siyaset, demokratik ve insan hakları çerçevesindeki ilerleyişi önemli” dedi. Hollandalı siyasetçi; Gezi Parkı olaylarına, internet sansürlerini ve medyaya yapılan baskıları hatırlatarak Türkiye’nin yanlış yönde ilerlediğini vurguladı.
Schaake, 14 Aralık 2014’te özgür basına yapılan darbeyi ‘kırılma noktası’ olarak tarif etti. Schaake, “Konuyla ilgili olağanüstü toplantı sonucu deklarasyonla düşüncelerimizi ifade ettik” dedi.
UYARILARI DİKKATE ALMIYOR
Türkiye’nin yıllık raporunu hazırladıklarını kaydeden Schaake, “AB’de çok ama çok olumsuz bir hava esiyor. Türkiye, AB olarak yaptığımız açıklama, uyarı ve baskıları maalesef dikkate almıyor. Türkiye’nin daha kötüye gitmesine dair endişe duyduğumuz için üyelik müzakerelerini sonlandırmıyoruz” ifadelerini kullandı.
CHA