9 ilde açılması kararlaştırılan ve
Yargıtay'daki
dosya yükünü hafifletmesi hedeflenen mahkemeler hakim atanamadığı için çalışmaya başlayamıyor.
Yargıyı biriken dosyaların arasında ezilmekten kurtaracak ve vatandaşların makul sürede adalete kavuşmasını sağlayacak Bölge Adliye Mahkemeleri kuruldu ancak bir türlü açılamıyor.
Bölge Adliye Mahkameleri diğer adıyla İstinaf Mahkemeleri özellikle Yargıtay'ın yoğun iş yükünü hafifletecek ve davaların çok daha kısa sürede sonuçlanmasına imkan sağlayacak.
Yargıtay'da dosya yükünü hafifletecek, yargıda büyük kolaylıklar sağlayacak ve vatandaşların daha kısa sürede adalete kavuşmasını sağlayacak bu mahkemelerin faaliyete geçememesinin en büyük sebebi yeterli hakimin bulunamaması. Çeşitli altyapı eksikliği de diğer bir sebep.
Yargıtay'da ve diğer mahkemelerde görevli yargı mensuplarının Bölge Adliye Mahkemeleri'ne kaydırılmaları gerekiyor. Oluşacak eksiliklerin tamamlanması içinde yeni hakim atamaları zorunlu hale geliyor. İşte tam bu noktada son günlerde
tartışma konusu olan avukatların sınavla hakim olabilmelerini düzenleyen
yasa ön plana çıkıyor. Eski
Başsavcı Reşat Petek avukatların sınavla hakim olabilmesiyle ilgili yapılan düzenlemelerinde kamuoyunda yanlış değerlendirildiğini söylüyor.
Bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluklarına göre
İstanbul,
Ankara,
İzmir,
Bursa,
Adana,
Samsun,
Diyarbakır,
Konya ve
Erzurum olmak üzere 9 ilde kuruldu Bölge Adliye Mahkameleri. İstinaf mahkemelerinin vereceği kararlar kesin olacağı için dosyalar Yargıtay'a gitmeyecek. Sık sık dosya kabarıklığı sebebiyle şikayetlerin geldiği Yargıtay'dan da iş yükünün hafiflemesiyle artık bu tür şikayetler olmayacak.