Sahur operasyonuyla gözaltına alınan polislerin soruşturmasında krizlerin ardı arkası kesilmiyor. Haklarında yakalama kararı verilen polislerin çıkarılması beklenen Çağlayan’daki Avrupa’nın en büyük adliyesinde bu kez de tek hakim krizi çıktı. Cumartesi teslim olan polis 8 saat hakim bekledi.
İlk operasyonda gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 17 polis hakkında cuma günü çıkarılan yakalama kararının ardından Avrupa’nın en büyük adliye sarayı Çağlayan Adliyesi’nde tek hakim krizi çıktı. Cumartesi günü avukatlarıyla Adliye’ye gelen polislerden Mehmet Kılıç ve Hidayet Kemal, ifade için 8 saat hakim beklemek zorunda kaldı.
“YOĞUNUZ ALAMAYIZ”
Hakime ifade veren iki polisin serbest kalmasının ardından dün avukatlar nöbetçi sulh ceza hakimiyle yeniden temas kurdu. Sorgu yapacak hakim ve itiraz dilekçesini değerlendirecek savcıya ulaşmada zorluk yaşadı. Gelişmelerin ardından basın açıklaması yapan polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, diğer polislerin de teslim olmak için beklediğini ancak adliyede görevli bulunan tek hakimin yoğunluk nedeniyle sorgu işlemini yapamayacağını söylediğini aktardı.
Turanlı, Çağlayan Adalet Sarayı önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çağlayan Adliyesi Avrupa’nın en büyük adliyesi. Bizim bu adliyede şu an tek bir tane sorgu hakimliği var. Bu tek hakim normal adi suçlardan gelen insanlara da bakıyor. Bizim müvekkillerimize de. Hakim beyin elinde en az 25-30 tane mevcutlu dosya var. Hakimle görüştüm ‘Bu yoğunluktan dolayı sizin müvekkillerimizi bizim almamız çok zor olacak’ dedi”
EN ÜCRA İLDE DE 1 TANE VAR!
Sorgu hakimliğinin yapısını eleştiren avukat Turanlı, “Anadolu’nun en ücra ilinde bile bir tane sorgu hakimliği var koskoca İstanbul’da da bir tane sorgu hakimliği var. Şu anda bir hakim yerine 5 tane sorgu hakimi olsaydı bizim müvekkillerimizin ifadeleri süratli şekilde biterdi. Tüm polisler adliyeye gelmeye hazır. Ama ne yazık ki biz bugün bir tane dahi müvekkillerimizi sorguya aldıramadık” diye konuştu.
En az bir hafta eksi 7’nci katta kalırlardı
Turanlı, 15 polisin ifade için beklediğini ancak hafta sonu boş yere nezarethanede kalmamak için teslim olmadığını belirtti. İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği yakalama kararının müvekkillerini mağdur etmeye yönelik olduğunu söyleyen Turanlı, “Cuma günü müvekkillerimizi hazır ettiğimizi belirtmemize rağmen iki günde iki kişi alınabildi. Onlar da serbest bırakıldı.
KÖTÜ MUAMELE
Eğer cuma günü müvekkillerimizi hazır etseydik, müvekkillerimiz en az bir hafta daha burada eksi 7. katta sıcağın içinde işkence çekeceklerdi” dedi.
Uygulamanın hukuk devletine yakışmadığını söyleyen Turanlı, yakalama kararı verilen 15 polisin evlerinin önünde TEM görevlilerinin beklediğini dile getirerek, “Müvekkil polisler sanki teröristler gibi muamele görüyor” dedi.
Devletimiz ne zaman çağırırsa geliriz
Sahur operasyonunda gözaltına alındıktan sonra serbest kalan ancak savcılığın itirazı üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılan polislerden Mehmet Kılıç, 8 saat adliyede hakim bekledi. Kılıç’ın ifadesi akşam tamamlandı.
HESAP VERiRiZ
Bugün'ün haberine göre, Nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan, Kılıç’ın serbest bırakılmasına karar verdi. Avukatlarıyla basının karşısına çıkan Mehmet Kılıç, "Bizim hukuka aykırı bir şeyimiz olmamıştır. Her zaman hesap vermeye de hazırız. Bugün saat dokuz buçuktan beri buradayız. Hakim bey sorgumuzu yaptı. Kaçma şüphemiz ve durumumuz yok. Biz her zaman buradayız, devletimiz ne zaman çağırırsa geliriz" şeklinde konuştu.