Başbakan Ahmet Davutoğlu, bedelli askerliğe ilişkin, "Genelkurmay Başkanlığımız, Başbakanlığa bağlıdır. Herhangi bir konuda kaygı iletmek için herhangi bir askeri kaynağın basına konuşmasına ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla Türkiye'de demokratikleşme yerleştikçe herkesin öğrenmesi gereken bir şey var; böyle bilinmeyen kaynaklara atıfla yapılan haberler bitmeli" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan ziyareti öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Bir gazeteci, bedelli askerlik konusundaki bir habere atıfta bulanarak, askeri kaynakların kaygılı olduğu yönündeki bilgiyi dile getirdi. Gazetecinin, "Askeri kaynaklara dayandırılarak bir haber yapıldı. YAŞ’ta yeterince ele alınmamasından dolayı Genelkurmay'da çeşitli endişelerin bulunduğu yönünde. Ayrıca asker sayısında bir risk oluşturacağı kaygıları olduğu belirtildi. Bu konudaki görüşünüz nedir?" şeklindeki sorusuna Davutoğlu, şu cevabı verdi: “Ben gazetelerimizde iş ve dış kaynaklara istinaden yapılan haberlere hep mesafeli yaklaşıyorum. Genelkurmay Başkanlığı Başbakanlığa bağlıdır ve her hangi bir konuda kaygı iletmek için herhangi bir askeri kaynağın basına konuşmasına ihtiyaç yoktur. Türkiye'de demokratikleşme yerleştikçe herkesin öğrenmesi gereken bir şey var. Bu böyle bilinmeyen kaynaklara atıfla yapılan haberler bitmeli. Türkiye'de işleyen sağlıklı süreçler var ve bu sağlıklı süreçler için hem devlet geleneği içinde hem de demokratik kültür içinde kurumlar arasında istişareler yapılır nihai karar siyasi iradeye aittir. Bu konuda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin son derece kökleşmiş bir geleneği var ve son derece açık bir tutumu var. Kaynak çıkıp kendisi konuşur eğer bir şey varsa. Bu tür atıflarla yapılan haberlerin belki dikkat çekici haber niteliği vardır ama devlet geleneğimiz içerisinde yeri yoktur.”
'YÜKSEK ASKERİ ŞURA'DA GÖRÜŞÜLDÜ'
Bedelli askerlik konusunun YAŞ’ta görüşüldüğünü dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bedelli askerlik konusu YAŞ'ta görüşüldü. Daha önce bana gerekli brifingler verildi Savunma Bakanımız tarafından ve Genelkurmay Başkanımız tarafından bilgiler aktarıldı, Cumhurbaşkanımızla istişareler yapıldı ve bu çerçevede YAŞ'ta konu ele alındığında zaten genel perspektifle bu konuda olumlu kanaatler ifade edildi. Yani Özellikle belli birikim bir sayıya ulaşılmış ve bu anlamda askerliğin etkin olarak yapılması açısından ama nihai olarak yaşının ne olacağı ve ücretin ne olacağı hususu Bakanlar Kurulu'nun takdirine aittir.
Grupta bu çerçevede izahatta bulunurken de şunu ısrarla vurguladım; Silahlı Kuvvetlerimiz büyük bir reform sürecinden geçiyor ve son derece etkin bir silahlı güç olma niteliğiyle dünyanın en saygın kurumlarındandır. İki konuda aldığımız prensip kararı var. Bedelli askerlik bu prensip kararlarıyla irtibatlıdır. Birincisi, silahlı kuvvetlerimizin teknoloji yoğun bir nitelik kazanarak vurucu ve caydırıcı gücünün artırılması. İkincisi de er ve erbaşlarla ilgili yapılan yeni düzenlemelerle askerlik yapmamışların da er ve erbaş olabileceklerine dair düzenleme zaten çok geniş bir asker alım imkânı sağlıyor. Düzenleme Meclisimizden geçecek bu da mesleği askerlik olan daha profesyonel bir ordu yapılanmasına geçişin kademeli adımlarını teşkil ediyor. Dolayısıyla önümüzdeki on yıllarda vurucu gücü yüksek ve daha profesyonel nitelik kazanmış bir orduya geçiş zaten Silahlı Kuvvetlerimizin de hepimizin de perspektifi olan bir husustur. Bu ihtiyaçlar bu şekilde karşılanma sürecinde birlikte bedelli askerlik konusunda gelen talepler dışında, belli bir yaşın üstünde zaten çok sınırlı motivasyonla askerlik hizmeti yapacak olan vatandaşlarımıza bir hak tanınmıştır. Burada gerekli istişareler yapıldı. Burada gerekli istişareler yapıldı. YAŞ'ta da bu konu konuşuldu ama YAŞ'ta zikredilen ve üzerinde durulan 'yaş' o yaş değil. Ömür anlamında yaş ile ücret Bakanlar Kurulunun takdirindedir. Bu tür belirsiz anonim atıflarla yapılan haberlere itibar edilmemelidir.”
CİHAN