Avcılık ve
yaşam ortamlarının kaybından dolayı neslinin tamamen tükendiği düşünülen
Anadolu Parsı'nın, Doğu
Toroslarda çok az sayıda yaşadığı tahmin ediliyor.
Anadolu Parsı'nın, en önemli yaşam alanının Doğu Toroslar olduğunu ifade eden Can, proje ile parsın yaşadığı alanın keşfedilmesi ve neslinin yok olmaktan kurtarılmasının amaçlandığını anlattı.
Parsın yaşadığı düşünülen alanlarda türün yaşam döngüsü dikkate alınarak
arazi çalışmaları yapılacağını belirten Can, arazi çalışmaları kapsamında yörede yaşayan insanların konu hakkındaki bilgisinin anketler aracılığıyla toplanacağını söyledi.
GÖRÜNTÜLENMESİ İÇİN KAMERA SİSTEMİ HAZIRLANIYOR
Yapılan araştırmalar ışığında türün görüntülenmesi için foto-kapan ve
kamera sistemleri hazırlanacağını ifade eden Can, Anadolu Parsı'nın keşfedildiği alanda, türe zarar vermeyecek çalışma sistemi geliştirilerek ilk defa görüntüleneceğini bildirdi.
Can, proje bütçesinin 84 bin 348 YTL olduğunu anlatarak, çekilecek görüntülerle Anadolu Parsı'nı tanıtıcı kısa bir film hazırlayacaklarını kaydetti.
GİZEMLİ CANLI
Sarp kayalıklar, makilik alanlar ve derin vadilerde yaşayan Anadolu parsı (Panthera
pardus tulliana), Türkiye'nin ''en gizemli canlısı'' olarak nitelendiriliyor.
Özgün
Emre Can, Anadolu Parsı'nın bir süre önce avcılık ve yaşam ortamlarının kaybından dolayı Türkiye'de artık neslinin tamamen tükendiği
düşünülürken son dönemlerde ülkenin değişik bölgelerinden gelen bazı kayıtların, parsın tekrar ortaya çıktığına işaret ettiğini söyledi.
Dünya'da 1887 yılında ilk tanımlandığı yer olan Anadolu coğrafyasında halen bu türün varlığı hakkında birçok bilimsel veri bulunduğunu kaydeden Can, tüm bunların yanında türün tam olarak hangi bölgelerde yaşadığının halen gizemini koruduğunu anlattı.
Can, Türkiye'deki en büyük kedi türü olan Anadolu Parsı'nın keşfinin, türün yok olmadığının kanıtlanmasının ötesinde, gelecek nesillere aktarılan en büyük miraslardan birisi olacağını ifade etti.