Stratejik Boyut'tan Nezir Akyeşilmen'in haberi:
Mahkeme Sitesindeki ŞOK Cümle
Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararından sonra daha yüksek sesle dillendirilen ve hukukçuları ikiye böle bir
tartışma vardı. Aslında bu tartışmanın kökü daha eskilere dayanıyor.
Tartışma şu:
Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliklerini şekil yönünden mi inceler yoksa 'öz' yönünden mi?
Daha iki ay önce
Başörtüsü hakkındaki anayasa değişikliğini öz yönünden inceleyen Mahkeme, kendi
internet sitesinde "Biz aslında anayasa değişikliklerini şekil yönünden inceleriz, "öz" yönünden inceleyemeyiz diyor.
İşte Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinde yer alan ibareler...
Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesi görevler bölümünde açıkça ifade edildiği gibi, Mahkeme Anayasa değişikliklerini şeklen inceleyebilir, öz bakımından inceleyemez ibaresi var. İfade şöyle: “Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerinde Anayasa’da belirtilen biçim kurallarına uyulup uyulmadığı bakımından da denetim yapar.
Başka bir deyişle, Anayasa değişikliklerini öz bakımından denetleyemez. Anayasa değişikliği konusunda
iptal kararı verebilmek için üçte iki oyçokluğu gereklidir.” Bu açıklama Anayasa’nın ilgili maddesine dayandırılıyor, fakat bu sitede yazılması çok anlamlı.
Bu açıklamayı sitesinde bulunduran Mahkeme, başörtüsü ile ilgili davada
özden karar verdi. Mahkeme internet sitesinde kendi kendisini ihbar ediyor aslında fakat ilgilenen yok. Şimdi Mahkemeye sormak lazım. Sitenizde Mahkeme “Anayasa değişikliklerini öz bakımından denetleyemez” diye kesin bir ifade ile belirttiğiniz halde, neye dayanarak, hangi gerekçelerle üniversiteye
özgürlük yasasını öz bakımından incelediniz?
AÇIKLAMAYI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Daha önce de
Mahkeme'nin sitesindeki ŞOK BİLGİ başlıklı haberde, Mahkeme'nin sitesinde 1961 ve 82 Anayasaları ile
Parlamento üstünlüğüne son verildiğinin yazılı olduğunu belirtmiştik. Bu skandal açıklama hala o sitede durmaktadır. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan ülkemizde, bu skandalları çözüme kavuşturacak bir irade veya merci yok mudur? Mahkemenin son kararıyla da açıkça çelişen ve “şekil-öz tartışmasını” bitirecek yukarıdaki cümle de Mahkeme sitesinde bulunmaktadır.
Demokratik bir ülkede hukukun üstünlüğü prensibini sağlamak ve temel hak ile özgürlükleri korumak için kurulmuş bir kurum, resmen “Parlamento üstün değil demekle” demokrasiyi katletmekte, “anayasal değişiklikleri öz bakımından inceleyerek” yetkisini aşmakta ve hukuku siyasallaştırmakta ve aynı zamanda “üniversitede bireysel özgürlükleri reddederek” insan hak ve özgürlüklerini birtakım mülahazalara feda etmektedir.