Ankara kulislerinde bu konuşuluyor!

Başbakan’ın “Herkes sınırını bilecek” diye seslendiği AYM, 25 Nisan’daki kuruluş yıldönümünde kılıcını çekebilir.

Ankara kulislerinde bu konuşuluyor!

Twitter’a özgürlük, ardından HSYK Kanunu’na iptal kararlarıyla tırmanan Anayasa Mahkemesi-Başbakan Erdoğan çatışmasında gözler 25 Nisan’a çevrildi. Anayasa Mahkemesi’nin 52. kuruluş yıldönümü olan o gün düzenlenecek törende yalnızca Başkan Haşim Kılıç konuşacak. Bu konuşma için şimdiden hazırlanmaya başlayan Kılıç’ın mahkemesine ve şahsına yönelik suçlamaları sert dille yanıtlayacağı, hükümete adeta bir hukuk dersi vereceği konuşulmaya başlandı.
 
Twitter kararıyla başladı
Anayasa Mahkemesi (AYM) ilk olarak Twitter’a tamamen erişim yasağını hak ihlali saydığı kararıyla hükümeti kızdırmıştı. Başbakan Erdoğan’ın “milli değil” dediği karar nedeniyle AYM, hükümet cephesinden yetki gaspında bulunmakla suçlanmıştı.

Hükümetin, AYM’yi daha açık hedefi hâline getirdiği ikinci gelişme ise hükümete bağlı yargı düzeni öngören HSYK Kanunu’nu iptal etmesi oldu. Hükümet, AKP ve çevresi bu kez AYM’yi “siyasete müdahale, kumpas içine girmek, bazı planlar içinde olmak”la suçlamaya başladı.

Taraf'ın haberine göre, AYM Başkanı Haşim Kılıç, bu suçlama ve eleştirilere kısmen cevap verse de asıl sözlerini sonraya bıraktığı yargı kulislerinde dile getirilmeye başlandı. Bunun için öngörülen tarih ise 25 Nisan olarak gösterildi. Çünkü, 25 Nisan AYM’nin 52. kuruluş yıldönümü. Ve AYM Başkanlığı o gün nedeniyle her yıl olduğu gibi bu yıl da tören yapacak.
 
TÖREN YÜCE DİVAN’DA
Davetiyeleri kısa bir süre önce dağıtılmaya başlanan tören, mahkemenin Yüce Divan Salonu’nda yapılacak. Yeni seçilen üyenin de and içeceği açılışın ardından bir de aynı yerde kokteyl verilecek. Ayırt edici bir özellik ise; o törende gelenek nedeniyle sadece AYM Başkanı Haşim Kılıç açılış konuşma yapacak. Törene katılsalar da Başbakan veya herhangi bakan konuşamayacak. Şimdi, önceki yıllardaki açılış törenlerinde de hükümete yönelik ciddi eleştiri ve uyarılarda bulunan AYM Başkanı Kılıç’ın bu konuşmasında tırmanan Erdoğan-AYM çatışmasını ele alma beklentisi de yüksek görülüyor. Yargı çevrelerinde Başkan Kılıç’ın metnini yazmaya başladığı belirtilen konuşmasında, mahkemesine ve şahsına yönelik suçlamaları-eleştirileri sert dille yanıtlayacağı hükümete adeta bir hukuk dersi vereceği konuşulmaya başlandı.
 
HÜKÜMET DİNLEYECEK
Kılıç’ın bu konuşması karşısında hükümetin yapabileceği tek şey ise Kılıç’ı dinlemek veya protesto edip salonu terk etmek olacak. Ancak hükümet üyeleri Kılıç’a törenin bitiminden sonraki kokteylde veya AYM’den ayrıldıktan sonra yanıt hakkını kullanabilecek. Bu arada 25 Nisan’daki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılması kesine yakın gibi. Çünkü, tören yeni seçilen üye Hasan Tahsin Gökcan’ın and içmesiyle başlayacak. Ve bu üyeyi kısa süre önce Cumhurbaşkanı Gül, AYM asıl üyeliğine seçmişti.
 
ERDOĞAN NE YAPACAK
Ancak Başbakan Erdoğan ile AYM’nin olağanüstü yetkilerini iptal ettiği Adalet Bakanı veya başka hükümet üyelerinin törene katılıp katılmayacakları ise, geçen süredeki gelişmelere bağlı görülüyor. Ancak, tartışmanın bu sertlikte sürmesi hâlinde Erdoğan’ın töreni boykot edebileceği de ileri sürüldü.
 
“Kimse bizden kuşku duymasın”
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, geçen sene yaptığı konuşmasında, bireysel başvuru yolunun devrim niteliğinde yapılan bir düzenleme olduğunu söylemişti. Kılıç, şunları da ifade etmişti: “Yasama organının, hak ihlallerinin önlenmesi kapsamında ortaya koyduğu bu güçlü iradenin, yargı kuruluşlarınca yapılacak uygulamalarla desteklenmesi gerektiği açıktır. Temel haklarla ilgili evrensel anlayışlarla buluşma konusunda, etkin bir görev üstlenen Anayasa Mahkemesi’nin insan onurunu yüceltecek, özgürlük alanını genişletecek çalışma anlayışıyla hareket edeceğinden kimsenin kuşku duymaması gerektiğini belirtmek isterim.”
 
Kritik dosyalar ajandada
Hükümetin savaş açtığı AYM’nin önünde gürültü koparacak başka davalar da var. Örneğin bunlardan biri Youtube’un kapatılması kararına itiraz. Diğeri, CHP’nin önümüzdeki günlerde Ankara seçimleriyle ilgili yapacağı başvuru. AYM’nin bu davalarda vereceği kabul kararlarının AYM-Hükümet çatışmasını çok daha sertleştireceğine kesin gözüyle bakılıyor.
<< Önceki Haber Ankara kulislerinde bu konuşuluyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER