'Ankara'da neler oluyor?' dedirten gelişme

Başkent Ankara'nın sokaklarında son bir ayda artan asayiş olayları ve yaşanan silahlı çatışmalarda 7’si polis memuru, 5'i vatandaş olmak üzere 12 kişi yaralandı, 1 kişi ise hayatını kaybetti.

'Ankara'da neler oluyor?' dedirten gelişme

Sayısı yükselen asayiş olaylarını değerlendiren emekli polisler, yaşananları emniyet kodrolarındaki tecrübesizlik, görev yeri değiştirmeden kaynaklanan acemilik, bilgi ve eğitim eksikliğine bağladı.

Ankara Teksas'a döndü’ yorumlarına neden olan Başkent’te artan silahlı çatışmaların ilki, yaklaşık 20 gün önce Dikmen semtinde yaşanmıştı. Organize suç örgütü lideri Bülent A. ile polis arasında yaşanan silahlı çatışmada 3’ü polis 4 kişi yaralanmış, Bülent A., çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti. Bu olaydan bir hafta sonra 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan silahlı çatışmada 1’i polis 3 kişi yaralanmıştı. Ankara sokakları tam sakinleşti derken, Altındağ’da yaşanan yine silahlı bir çatışmada ise 3 polis memuru ile 1 kişi yaralanmıştı.

Vatandaşları tedirgin eden çatışmaları ve çok sayıda polisin yaralanmasını, yıllarını bu işe veren emekli polis memurları değerlendirdi. 30 yıl boyunca emniyetin çeşitli birimlerinde görev yapan emekli polis memuru Hakan Y., asayiş olaylarındaki artışlarda denetimli serbestlik ve erken tahliyelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Ülke ve aile içinde yaşanan ekonomik krizden, artan güç olayları, cezaların caydırıcılığının etkisi gibi olayların suç işleme olaylarının artmasına neden olduğunu belirten Hakan Y., şiddet içeren dizi ve filmlerin de bunda etken olduğuna dikkat çekti.

“ENDİŞELİ POLİS DOĞRU GÖREV YAPAMAZ”

Bu olaylarla, sadece alınan basit ve etkin bir rolü olmayan önleyici polisiye tedbirlerle baş edilemeyeceğini söyleyen Hakan Y., “Polis gücünü, yetkisini, kanun ve mesleki mevzuatlardan alır. Bu teorik bilgiler hiçbir zaman yaşanan panikteki tecrübeler gibi olmaz. Meslek içi eğitim kursları yapılmış olmak için yapılmamalı. Eğitim alan kişi oradan hakikaten bilgi ve bunu kullanabilme becerisi ile o kurstan çıkmalı. İşte bu aşamada korkmadan görevini ifa edebilmeli. Olaylardan değil, üstlerinden, amirlerinden, 'Bana ne olur'dan korkmadan. Endişeli polis, doğru görev yapamaz. Kişisel mesleki gelişimi olmayan, şüphesi olan polis etkin olamaz. Belimizde taşıdığımız silahtan daha etkili olan doğru ve çözüm sunan bilgidir. İşte bu aşamada profesyonellik kendiliğinden sancısız doğar.” dedi.

“POLİS OLAYLARDA 3 HAMLE İLERİYİ GÖREBİLMELİ”

İhbar üzerine gidilen olaylarda hesapta olmayan şeylerin yaşanabileceğini belirten Hakan Y., “Her zaman karşında amir olmaz. Bilgi, tecrübe seni amir yapar. Doğru yönetir, doğru müdahale yapar, olasılıkları suç sonrasına kadar hesaplarsın o zaman. Polis, her zaman satranç oynar gibi almalı, 3 hamle ileriyi görebilmeli. Yoksa sonuç hüsran olur. Ve bir şey bir kere olur.” şeklinde konuştu.

“YER DEĞİŞTİRENLERİN YERİNE TECRÜBESİZLER GELİNCE SONUÇ KAÇINILMAZ”

Son günlerde özellikle Ankara’da bu zaafiyetlerin yaşandığına dikkat çeken Hakan Y., bir çok polisin bazı nedenlerle atamaları yapılarak yerleri ve çalıştıkları birimlerin değiştirildiğini hatırlattı. Polisin her yerde polis olduğunu anlatan emekli polis Hakan Y., “Ama önce saydığımız eksiklikler tamamlanarak polis olacak, sonra birim uzmanı polis olacak. İkisi farklı şeyler. Yeri değiştirilenlerin yerine gelenler tecrübesiz ve de hele yeni mezun polisler olunca sonuç kaçınılmaz oluyor. Bilgi ve tecrübe, polisin olaya hazırlanışı, gidiş ve müdahalesini çok etkiler. En küçük olasılıklar düşünülmek zorunda. Hazırlıksız olan ekip, kendi düşünüp, olayı kendi istediği şekilde sonuçlandıracağını düşünen polis, ters bir durumda can kaybı bile verebilir.” diye konuştu.

“AVRUPA'DA YASA VE MEVZUATLAR POLİSİN ARKASINDA”

Ankara’da, geçenlerde bu tür olayların yaşandığını ve benzer olayların da arkasının gelecek gibi göründüğüne dikkat çeken emekli polis memuru Hakan Y., Avrupa’da bu mesleğin profesyonelce yapıldığını dile getirdi. Batıda polisin, olasılıkları göz ardı etmediğini anlatan Hakan Y. şöyle devam etti: “Çelik yelek, mühimmat, diğer materyaller hazır bir şekilde ve bilgi-tecrübe kuvveti ile de iş başlıyor ve bitiyor. Yasa ve mevzuatları da o polislerin arkasında. Böyle olunca da etkinlik söz konusu. Ama bizde çevir polisi döv, olaya müdahale eden polisi döv, taşla, iki kişi kavga etsin, polis gelince ikisi de polise yöneliyor. Bu polis, işte o zaman toplumun da kendisinin de gözünden düşüyor. Bunlara yukarıda saydığımız sebepler de eklenince olanlar oluyor. Bilgi-tecrübe-atamalar, yetişmemiş ve yetişmeden önemli birimlerde göreve başlayan polisler.. Onun yetişme sürecinde olanlar oluyor zaten. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru iş. Profesyonellik pişmansız, keşkesiz bir hizmet sunumu sağlar.”

Emniyete uzun yıllar hizmet etmiş diğer bir emekli polis Osman B. ise son yaşanan olayları, polislerin tecrübesizliğine ve farklı birimlerde çalıştırılmalarına bağladı.
<< Önceki Haber 'Ankara'da neler oluyor?' dedirten gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER