Üniversitenin mülkiyetinde bulunan alan, örneğine az rastlanır bir uygulamayla yalnızca ‘itfaiye alanı’ kullanımı için sınırlandırılmış oldu. Bu durumda üniversite, tapulu arsasına hiçbir şey yapamayacak. Üniversitenin arsaya bina inşa etme iznini ortadan kaldıran bu kararın, kamulaştırmanın da önünü açtığı belirtiliyor.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Turgut Özal Üniversitesi’ne verilen arazi, mevcut itfaiye alanında inanç müzesi yapılacağı ve kent merkezinde yeni bir itfaiye alanına ihtiyaç duyulacağı gerekçesiyle imarı değiştirilerek kullanılamaz hale getirildi. Büyükşehir Belediye Meclisi, nisan ayı son oturumunda Melih Gökçek başkanlığında toplandı. Burada iki yıl önce Turgut Özal Üniversitesi’ne eğitim, yurt alanı olarak tahsis edilen 27 bin metrekarelik arsanın imar planı gündeme geldi. Oy çokluğuyla kabul edilen imar değişikliğinden sonra, daha önce emsal değeri 3’e yükseltilerek bedel karşılığı üniversiteye tahsis edilen arsa, emsal değeri 1,5’e düşürülerek belediye hizmet alanına çevrildi. Arsanın, eski plandaki gibi yeniden itfaiye alanı olarak kullanılması kararlaştırıldı.
ARSAYI BELEDİYE MECLİSİ VERMİŞTİ
Kulislerde, plan değişikliğinin önümüzdeki günlerde kamulaştırmanın da önünü açtığı belirtilerek, arsanın üniversiteden geri alınabileceği kaydedildi. Karara gerekçe olarak, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırladığı raporda, “Mevcut itfaiye tesislerinin, İnanç ve Tarih Müzesi yapılacağı için kent merkezinde yeni bir itfaiye alanına ihtiyaç duyulduğu” belirtildi. Turgut Özal Üniversitesi’ne 2012 yılında satılan arsanın statüsünün değiştirilmesi konusu geçen hafta gündeme geldi. Arsanın üniversiteye satışının ardından 13 Temmuz 2012 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nden alınan kararla arsanın statüsü de değiştirilmişti. Satıştan önce arsanın statüsü “belediye kullanım alanı (itfaiye alanı)” iken satıştan sonra üniversitenin kendine uygun tesis inşa edebilmesi için “sağlık ve eğitim alanı” olarak değiştirilmişti. Ayrıca arsa üzerine yapılabilecek tesisin büyüklüğünün iki katına çıkarılmasına izin verilmişti.
Üniversitenin, belediye meclisi kararına itiraz ve ardından konuyu yargıya taşıma hakkı bulunuyor. Ancak yargıdan üniversite lehine karar çıksa dahi belediyenin küçük değişikliklerle yeni bir karar alma ihtimali bulunuyor. Arsanın 2012 yılında üniversiteye satışından belediyeye ne kadar bir kazanç sağlandığı açıklanmazken Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeyi istimlak edebileceğine de dikkat çekiliyor. Konunun Bayındırlık ve İmar Komisyonu’ndaki görüşmelerinde AKP ve CHP üyelerin arsanın statüsünün değiştirilmesi, MHP’li ve BBP’li üyelerin ise değiştirilmemesi yönünde oy kullandığı öğrenildi.