İsrail saldırılarında ev, okul ve hastaneleri yıkılan Gazzeliler, kış mevsiminin zorlu koşullarıyla da karşılaşmaya başladı. Gazze’nin yeniden imarı için geçtiğimiz haftalarda Kahire'de düzenlenen Gazze'nin yeniden imarı konulu konferansta katılımcı ülkeler Gazze’ye 5,4 milyar dolar yardım taahhüdünde bulundu. Ancak geçen sürede hiçbir adım atılmadı. 8 yıldır Gazze’ye düzenli yardımda bulunan Kimse Yok Mu Derneği’nin projeleri de engellendi.
PROJELER ASKIDA KALDI
Kimse Yok Mu’nun Gazze için hazırladığı projeler, derneğin hesaplarına bloke konulduğu ve yardım faaliyetleri yasaklandığı için durdurulmak zorunda bırakıldı. Derneğin başta hastane, okul, ev yapımı ve onarımı gibi birçok faaliyeti proje aşamasında kaldı. Türkiye’den gelecek yardımlara bel bağlayan ihtiyaç sahipleri mağdur edildi.
YAPTIRIMLAR HUKUKSUZ
Gazze'ye 2006 yılından beri aralıksız yardım ettiklerini belirten Kimse Yok Mu Yurt Dışı Yardımlar Koordinatörü Yusuf Yıldırım, Filistin ve Gazze için çok önemli projelerin engellendiğine dikkat çekti. İsrail ordusunun bombalarıyla büyük yıkım geçiren Gazze’de, ihtiyaç sahipleri için ev, okul, hastane ve çeşitli kalemlerde yardım için çalışmalar yaptıklarını belirten Yıldırım, ancak derneğe yönelik hukuksuz yaptırımlar nedeniyle bu faaliyetlerin engellendiğini belirtti.
Yıldırım, “Çok önemli projeleri hayata geçirmeyi planlıyorduk. Çalışmalarımızı ve hazırlıklarımızı yapmıştık. Ancak yaşadığımız süreç nedeniyle projeleri dondurmak zorunda kaldık. Oradaki ihtiyaç sahiplerini görerek, bilerek elleri kolları bağlı kalmak çok acı bir durum” ifadelerini kullandı.
Filistin’de engellenen 9 proje
1- Filistin Ramallah Yetim Okulu ve Yurdu: Ramallah’ta öngörüşmesi yapılan 500 öğrenci kapasiteli okul ve yurt.
2- Hastane: El Halil şehrinde, belediyenin yapımını talep etmiş olduğu hastane projesi. Uzmanların değerlendirmesine göre hastane yeniden yapılacak ya da çevre hastanelerin eksikliklerini giderecek proje.
3- El Halil Devlet Hastanesi’ne 2 adet diyaliz makinesi. Hastalar, diyaliz tedavisi için her seferinde İsrail’den izin alınarak Kudüs’e 80 kilometre yol gidiyor.
4- Betlahim Hıdır beldesindeki özürlü çocuklara ve rehabilitasyon cemiyetine ayni ve nakdi yardım.
5- Ömür boyu hapse mahkum kişilerin ailelerine yardımlar.
6- Kudüs Turdakika Okulu’na teknolojik altyapı destek projesi.
7- Hazırlık çalışmalarına başlanan devlet okulları ve üniversitelerin tamirat, tadilat ve tefrişatları.
8- Gazze’deki dernek ve belediyelerle bombalamalardan zarar görmüş 500 evin tamirat ve tefrişatı.
9- Dul, yetim ve öksüz çocuklar için meslek edindirme kursu.
İzin bekleyen kampanyalar
Valilikten izin almadan yarım toplama yetkisi de elinden alınan derneğin yeni yardım çalışması için valiliğe başvurduğu izin dilekçesinin üzerinden bir ay geçmesine rağmen henüz dönüş yapılmamış olması dikkat çekti. 10 Ekim tarihinden beri başvuru yapılmasına rağmen izin verilmeyen projeler ise şöyle:
Yetim ve yetimhane kampanyaları.
Su kuyularının bakımı.
Binlerce insanın ameliyat olmak için sıra beklediği katarakt ve sağlık hizmetleriyle alakalı başvuru.
Suriyeli, Türkmen ve Iraklı mültecilere yapılacak gıda ve giyim yardımı kampanyası.
Filistin, Gazze yardımları kampanyası.
Kayıtlı 320 bin Türk vatandaşına yapılacak yardım.
Acil afet yardım kampanyası. Asya Acil Kurtarma ekibinin olası acil durumu için izin hakkı.
Kobani olaylarında yakılan, yıkılan okulların tamiri ve yapılması.
ÇOCUKLARIN SIĞINMA EViNi DE VURDU
Kimse Yok Mu gönüllüleri tarafından geçen yıl Haiyan Kasırgası sonrasında tadilatı yapılan sığınma evi de ambargodan nasibini aldı. Derneğin faaliyetlerinin yasaklanması, taciz ve tecavüze uğrayan çocuk yaştaki kız çocuklarının korunduğu sığınma evinin faaliyetlerini durma noktasına getirdi. Ortaya çıkan çeteler tarafından çeşitli vaatlerle kandırılan ya da kaçırılarak fuhuş, organ ticareti, köle işçilik gibi amaçlar için kullanılan kimsesiz çocuklar, yeniden sokağa düşme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldı.
BİLAL ŞAHİN - BUGÜN GAZETESİ