Önal, İç
Anadolu Bölgesi'nde mevsimin kurak geçmesi sonucu, uzun yıllar yaşanmamış olan su sıkıntısıyla karşı karşıya gelindiğini belirtti.
Su sıkıntısı sonucu gelişen olumsuz olaylar nedeniyle
Ankara Valiliği olarak ''konuya el atmak zorunda kaldıklarını'' ifade eden Önal, şunları kaydetti:
''Ankara'ya, Eğrekkaya, Kurtboğazı, Akyar,
Çubuk-2 ve Çamlıdere barajlarından su sağlanıyor. 5 barajdaki su miktarı bugün itibarıyla rezervler dışında 53 milyon 520 bin metre küptür. Ankara'nın günlük su
tüketim miktarı ise 700 bin metre küptür. Yaz dolayısıyla 200 bin metre küp suyun buharlaşarak yok olduğu saptanmıştır. Yani günde 900 bin metre küp su, barajlardan eksiliyor.''
Bu hesaba bakıldığında 59 günlük suyun olduğunun sanılabileceğini belirten Önal, ''Ancak barajlarda ölü hacim denilen
depo suyumuz olduğu için 'bu kadar suyumuz var' diyemeyiz. Çamlıdere Barajı'nda 150 milyon
metre küp rezervimiz var. Bunun 100 milyon metre küpünü kullanabiliriz'' dedi.
Eğrekkaya Barajı'nda da 23 milyon metre küp suyun olduğunu bildiren Önal, bunun 10 milyon metre küpünün ölü hacimden kullanılabileceğini söyledi.
Önal ''Tüm bunların toplamı ile barajlardaki depo suları, Ankara'nın 180 günlük, yani 6 aylık su ihtiyacını karşılayacak durumdadır'' dedi.
DÖNÜŞÜMLÜ SU VERİLMESİ HATA
Ankara'ya dönüşümlü su verilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Önal, bu konuda kötü bir tecrübe yaşandığını söyledi.
Dönüşümlü su verilmesinin
küçük kentler için seçilebilecek bir yöntem olduğunu ve büyük şehirlerde uygulanmaması gerektiğini savunan Önal, ''Ankara için riskler taşıyordu. Bu dönemde nitekim 2 önemli su patlağı
ortaya çıktı. Şebeke sistemi kaldırmadı. Su kesintisi ve sıkıntı varken, suların sokaklara taşması sosyal olay ve tepkiye yol açtı'' diye konuştu.
Ankara'nın günlük 700 bin metre küp olan su tüketiminin 600 bin metre küpe çekilmesi ile sıkıntının ortadan kalkacağını bildiren Önal, ''Sıkıntı bazında çok kötü durumda değiliz ama dikkatli olmak ve tedbirli davranmak zorundayız'' dedi.
TASARRUFLU KULLANIMLA GURURLANMAK
Tüm sıkıntıların ortadan kalkması için tasarruflu su kullanılmasının önemine değinen Önal, Ankaralı'nın son dönemdeki tasarruflu su kullanımı ile ''gurur duyduğunu'' söyledi.
Böyle gitmesi halinde yeni bir dönüşümlü su verme uygulamasının başlamayacağını bildiren Önal, ''Bu sorunu atlatacağımıza inanıyorum. Yeter ki suyu çok hesaplı kullanalım'' dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığının Kesikköprü Barajı'ndan su getirme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Önal, ''Burası 250 bin metre küplük 3 ayrı hat olarak projelendirilmiştir. 80 kilometrelik bölümü 2
hat olarak tamamlandı. 10 adet
terfi deposuna yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Çift vardiya olarak çalışılarak aralık ayı içinde bitirilmesi planlanıyor.
Proje, orta vadede Ankara'nın su sıkıntısını
çözecek'' diye konuştu.
GEREDE PROJESİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen
Gerede Projesi'nin, kentin su problemini çözmede katkı sağlayacağını belirten Önal, Gerede su havzasının 260 milyon metre küp su kapasitesi olduğunu söyledi.
Önal, projeyle 200 milyon metre küp suyun kullanılacağını bildirerek, geri kalan 60 milyon metre küp suyun ise Gerede ve civarının ihtiyacını karşılayacağını kaydetti.
-AA