Genelkurmay başkanı Başbuğ, 29
Nisan günü 68 yaşına girdi. Böylece 67 olan yaş haddini geçtiği için mevcut kanunlarda çizilen çerçeveye göre
emekli olduğu iddia edildi.
5434 sayılı
Emekli Sandığı Kanunu'na göre; memurlar 67 yaşını doldurduğunda emekliye ayrılıyor. Bir gün bile fazla çalışamıyor. Çalışsa da yaptığı işlemler ya da verdiği kararlar yok hükmünde sayılıyor.
Askeri
personel kanunu askerler için bu
kural istisna diyor ancak uzmanlara göre Genelkurmay Başkanları bu istisnaya tabi değil. Sosyal güvenlik uzmanlarına göre kanunda istisna edilecek
askeri personel sayılırken
Genelkurmay Başkanı bunlar arasında sayılmıyor.
Genelkurmay Başkanları'nın durumunu belirleyen madde ise TSK Personel Kanunu'nun 49'ncu maddesinin h fıkrası. Maddede Genelkurmay Başkanları'nın yaş hadlerinin 67 olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla Genelkurmay Başkanı'nın genel kurala tabi olarak yaş haddi sebebiyle 67 yaşını doldurduğu tarih olan 29 Nisan 2010'da devlet memurluğu sıfatının sona erdiği belirtiliyor.
Peki Başbuğ bu ileri sürülen gerekçelerden dolayı emekli olmaz da görevine devam ederse ne olur?
Sosyal güvenlik uzmanları bu konuda net açıklamalar yapıyor. İddialara göre Başbuğ'un 29 Nisandan görevi devredeceği ana kadar yapacağı bütün işlemler yok hükmünde sayılacak ve
sakat hale gelecek.
Türkiye'nin tanınan sosyal güvenlik uzmanlarından Ali Tezel'in açıklamasına göre de genelkurmay başkanları 67 yaşını dolduruncaya kadar çalışabilir. Tezel yapılması gerekeni de detaylı bir şekilde açıklıyor.