Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu gölgelemek amacıyla ortaya atılan ‘paralel yapı’ iddiasını ispatlamak için girişilen delil üretme çabaları komediye dönüştü. Aksiyon dergisinin haberine göre, hükümet medyası bir süre önce, ‘Paralel yapının inine girildi’ manşetleriyle Diyarbakır’da yapılan yasa dışı dinlemelerin sözde paralel yapı tarafından silindiğini iddia etti. Gerçek, bir davada yasal dinleme kayıtlarına ihtiyaç duyulduğunda ortaya çıktı. Savcının araştırması sonucu, tapelerin, Diyarbakır emniyet müdürünün emriyle teknik büroya yeni atanan bir polis tarafından silindiği anlaşıldı.
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu gölgelemek amacıyla ortaya atılan ‘paralel yapı’ iddiası ve bunu ispatlamak için girişilen delil üretme çabaları komediye dönüştü. Diyarbakır’da yaşanan bir hadise, Türkiye’nin içine düştüğü hali gözler önüne serdi. Aksiyon Dergisi’nin haberine göre olay şöyle gelişti: Havuz medyası bir süre önce, ‘paralel yapının Diyarbakır’daki inine girildi’ manşetleri atıp ‘bomba’ bir gelişmeyi haber verdi. 2008 yılından bu yana yasa dışı dinleme yapıldığı, ortaya çıkacağı anlaşılınca da bütün kayıtların gizlice silindiği ileri sürülüyordu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. ‘Paralel yapı’nın faaliyetleri gün yüzüne çıkarılacak, hükümetin ne kadar haklı olduğu gözler önüne serilecekti. Onlarca müfettiş Diyarbakır’a geldi, hem emniyette hem de adliyede paralel yapının peşine düştü. Bu sırada ilginç bir gelişme oldu. Yargılaması devam eden davalardan birinde ‘mahkeme kararıyla elde edilmiş’ bir tape’ye ihtiyaç duyuldu. İlgili savcı, polis tarafından yapılan dinlemenin kayıtlarını istedi. Ancak, kayıtlar silinmişti, durum savcıya iletildi. Küplere binen savcı, sorumluların peşine düştü. ‘Paralel yapıya mensup polisler sildi’ cevabı verildi. Soruşturma hızlandırıldı. Ancak, Diyarbakır’a yeni atanan emniyet müdürü, dinlemelerin yapıldığı ve kayıtların tutulduğu teknik büroyu dağıtmıştı. Hepsi tek tek bulunup ifadeleri alındı. ‘Biz silmedik, görevden alındığımız için konuyla ilgili bilgimiz yok.’ dediler. Ama inandıramadılar. Bu kez teknik büroya yeni atanan polis ifadeye çağrıldı. “Müdür bey, geçmişe dair bütün kayıtların silinmesini istedi, ben de sildim. Yürüyen davalarla ilgili tape’lerin silinmemesi gerektiğini bilmiyordum. Emirleri uyguladım.” dedi. Şimdi, kayıtları savcının bilgisi olmadan silenler ve emir verenler soruşturma kapsamında ter döküyor.
Türkiye’nin en büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra emniyet teşkilatında adeta cadı avı başlatıldı. Bu kapsamda görevden alınan Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven’in yerine Aksaray Emniyet Müdürü Halis Böğürcü getirildi. Diyarbakır emniyetinde de bin 500’e yakın kişinin yeri değiştirildi. TEM, İstihbarat ve Özel Harekât şubeleri dağıtıldı. Bölgedeki soruşturmalarla ilgili tüm dinleme ve takiplerin yapıldığı teknik bürolar boşaltıldı. Burada yıllardır görev yapan ve alanında uzman olan polisler, karakollara gönderildi. Karakollarda görev yapan bazı polis memurları teknik büroya atandı. Havuz medyasında, ‘’paralel yapının Diyarbakır’daki inine girildi’’ şeklinde haberler birbirini izlemeye başladı. Haberlerde, “Cumhuriyet başsavcılığı, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’nin 2008 yılından bu yana yaptığı dinleme ve ses kayıtlarının silindiğini tespit etti.” bilgisine yer verildi. Teknik bürolardaki bilgisayarda yer alan kayıtların, görevden alınan polisler tarafından silindiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Ancak bu soruşturmanın altından büyük bir skandal çıktı. Birçok soruşturmayla ilgili kayıtların Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü’nün tasfiyeler kapsamında teknik büroya atadığı polis memuruna verdiği talimatla silindiği anlaşıldı. İlgili polis memurları da kayıtları kendilerinin sildiğini itiraf etti. Silinen kayıtların Diyarbakır polisinin yıllardır üzerinde çalıştığı ve aralarında bölgedeki ajanlık faaliyetlerinin yanı sıra yurtdışı bağlantılı radikal dini gruplar ve uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili olduğu öne sürülüyor.
SAHTE DELİL UYDURMA GİRİŞİMİ AÇIĞA ÇIKTI
Bu arada İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir ekip, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün bazı birimlerindeki bilgisayarlarda incelemelerde bulundu. Hizmet Hareketine yönelik düzenlenecek operasyonlar için delil uydurma amacıyla hareket ettikleri iddia edilen ekip, teknik büro, TEM ve İstihbarat şubelerinde bulunan ve savcının izni olmadan girilmesi yasak olan bilgisayarı açarak ‘inceleme’ yaptı. Buna tepki gösteren sorumlu bir amirin tutanak tuttuğu öğrenildi. Bunun üzerine bazı yetkililerin devreye girerek, “Tutanak tutmayın, bu ekip de buraya hiç gelmemiş olsun, zaten bilgisayarlarda bir şey bulunmadı.” dediği belirtildi. Tutanak tutan sorumlu amir daha sonra tasfiye edildi.Zaman