İki bölümden oluşan araştırma raporunun, birinci bölümünü Türkiye'deki kurumların
toplum bazındaki güvenirliği, ikinci bölümünü ise diğer ülkelere bakışı oluşturdu.
Araştırma sonucuna göre, Türkiye'de halen en güvenilir kurum ordu iken, son 3 sene içerisinde, bu oranda yüzde 13'lük bir düşüş yaşandığı görüldü.
Kürt nüfusun, yüzde 37'lik bir oranla, Türkiye'de orduya en az güvenen topluluk olduğu açıklanırken, araştırmaya ilk defa bu sene dahil edilen polisler, güven sıralamasında ikinci sıraya yerleşti. Araştırma şirketi raporunda, polise en fazla güvenen kesimin yüzde 84'lük bir oranla
AK Parti taraftarları olduğunu belirtti.
Güven sıralamasının, üçüncü basamağında ise
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan yer aldı. Erdoğan'a da güven son 3 senede yüzde 11 oranında düşerken, yüzde 71'lik oranla İç
Anadolu halkı, Başbakan'a en fazla güvenen kesim oldu.
En güvenen İç Anadolu
Erdoğan'a güveni, din bazında da değerlendiren araştırma şirketi, günde 5
vakit namaz kılanların AK Parti'ye ve Erdoğan'a daha fazla inandıklarını açıkladı. Hükümete güven oranları ise Erdoğan'a güven oranları ile paralellik gösterdi...
Güven sıralamasında dördüncü sırada yer alan dini önderler, yüzde 20'lik bir düşüşle, son 3 senede en fazla güven kaybeden kurum oldu.
Medya ise son 3 senede tek güven artışı yaşayan kurum olmasına rağmen son sıradan kurtulamadı.
İran'a negatif yaklaşım
Türkler'in
yabancı ülkeleri nasıl yorumladıklarına da yer verilen raporda, en fazla İran'a olan pozitif yaklaşımda azalma yaşandığı görüldü. Raporun en dikkat çeken noktası ise, Türkler'in yüzde 68'inin, başka hiçbir ülkenin Türkiye'yi sevmediğine inanması oldu. Araştırma şirketi, bu konuda Türkiye'nin birinci sırayı çektiğini söylerken, ikinciliğin ise Amerikalılar'a ait olduğunu açıkladı.