Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı
Melih Gökçek'in, "
İzmirliler
arsenikli su içiyor" iddiasıyla gündeme gelen İzmir'in su probleminde
fatura İZSU bürokratlarına kesildi.
Uzmanlarca, "geç kalan bir karar" olarak nitelendirilen görevden almalarla 12 bürokratın görev yeri değişti, bazı müdürler de düz memur yapıldı.
İZSU'da köklü değişiklikler yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz
Kocaoğlu, üst düzey
yönetici pozisyonundaki birçok bürokratı görevden aldı, kimini başında oldukları birimlerde düz memur yaptı, kimini de izne gönderdi.
İZSU'ya neşter vuran Kocaoğlu, kurumda deprem yaşanmasına sebep oldu. Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı
Burhan Özfatura, belediyenin başarısının veya başarısızlığının ekibinin kalitesine bağlı olduğunu hatırlatarak, "Bundan sonra İZSU'da yetişmiş ve kaliteli arkadaşlar göreve gelir, başkanın yüzünü akeder." dedi.
Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise, görevden almaların,
arsenikli suyla veya eski genel sekreter Hasan Fehmi Mani ile bazı İZSU bürokratlarının görüşmesiyle ilgisi bulunmadığı belirtildi.
Kocaoğlu, konu hakkındaki açıklamasında, "Üç, üçbuçuk aydır İZSU bürokratlarıyla yoğun çalışmalar yaptık. Bu süreçte bazı görev değişikliklerinin uygun olacağını düşündüm. Bu değişiklik, daha verimli bir çalışmayı beraberinde getirecektir." dedi.
İzmir'de geçen haziran ayında Başkan Gökçek'in,
şebeke suyundaki arsenik oranlarının yüksek olduğu yönündeki açıklamalarıyla başlayan
kriz ortalığı karıştırmıştı.
Başkan Kocaoğlu'nun, "Arsenikle ilk defa 2007 yaz aylarında tanıştık." sözlerine rağmen İzmir'in suyundaki arsenik yüksekliğinin daha önce 2004
Eylül ayında alınan numunelerde görüldüğü, 2006'da tamamlanan bilimsel
raporun verileri arasında yer aldığı belirlenmişti.
İzmir Yüksek
Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Sofuoğlu, 2004 ile 2006 arasında, "İzmir İlinde İçme Suyu Kaynaklı Maruziyet ve Risk Değerlendirmesi" başlıklı bilimsel raporunu hazırlamıştı. İlde 100 noktadan alınan çeşme ve
şişe suyu numunelerinin incelendiğini belirten Doç. Dr. Sofuoğlu, "Numuneleri, 2004 Eylül-
Aralık ayları arasında aldık. Büyükşehir Belediyesi'nin su sağladığı evler arasında
Çiğli,
Bornova ve Karşıyaka'daki 15 evden alınan numunelerde arsenik oranı, standart değer olan litrede 10 mikrogramın üzerinde çıktı. Metropol dışında, şehrin kuzeyindeki yerleşimlerden alınan beş numunede de aynı sonuca ulaşıldı. İzmir genelinde rapor kapsamında numune alınan 100 noktadan 20'sinde arsenik oranını yüksek bulduk." demişti.
Sofuoğlu, raporunu 2006
Ekim ayında TÜBİTAK'a vermişti.
Bilim adamı olarak ikaz görevini de yerine getirmek isteyen Sofuoğlu, raporu 2007 yılının ilk aylarında İZSU yetkililerine teslim etmişti. Bürokratları tarafından zamanında bilgilendirilmeyen ve önlem almada geç kalan Kocaoğlu ise kamuoyunda özellikle AK Partililerin eleştirilerine karşı kendini savunmakta zorlanmıştı.
CİHAN