Suudi yetkililerin,
domuz gribi aşısının yapılmaya başlandığının deklare edilmesinin ardından,
hacı adaylarının bu aşıyı olup olmadığını
kontrol ettiğini belirten Aksoy, "
Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda herhangi bir zorlaması yok. Ancak Suudi hükümeti sınırdan geçişlerde bunlara baktığı için, zorluk çekmemeleri adına hacı adaylarına aşı olmalarını
tavsiye ediyoruz." diye konuştu.
Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, CİHAN'a yaptığı açıklamada Ankara'da 22 merkezde hacı adaylarına
domuz gribi aşısı yapılmaya başlandığını dile getirdi. Aşı konusunda
Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın bir mecburiyet getirmediğinin altını çizen Aksoy, "Ancak Suudi hükümet, sınırdan geçişte bunlara baktığı için hacı adaylarımız (domuz gribi aşısı olmamaları durumunda) sıkıntıya girebilir." dedi.
Aksoy "Biz aşı için zorlamıyoruz ama Suudi Arabistan'a girişlerde yetkililer sınırda pasaport ile aşı kartlarını kontrol ediyor. Aşı kartı olmayan, imzalı -mühürlü aşı belgesi gösteremeyen büyük sıkıntıya giriyor... Aşının (domuz gribi aşısı) yapılmaya başlandığı deklare edildikten sonra, Suudi
Hükümet bunu arıyor. " şeklinde konuştu.
Suudlu yetkililerin aşının yapılış tarihine de baktıklarını ifade eden Aksoy, "Bir iki gün içinde yapılanlara, 'henüz bağışıklık kazanmamışsın' diyerek zorluk çıkarılabiliyor. Geçmişte Menenjit aşısına bakılıyordu. Bize gelen bilgiye göre bu sene domuz gribi aşısı da zorunlu kılınmış." açıklamasında bulundu.
Aksoy, hacı adaylarının kutsal topraklara girişte, zorluk çekmemesi adına domuz gribi aşısı yaptırmalarını tavsiye ettiklerini vurguladı.
Aksoy, hacı adaylarını aşı olacakları istasyonların il müftülüğüne bildirildiğini kaydetti.
AŞI YAPTIRDIĞIM YERDE HAFİF BİR AĞRI OLDU
Öte yandan ilk domuz gribi aşısını yaptıran kişilerden olan Aksoy, "Aşı yapılan yerde herhangi bir şişlik, kızarıklık olmadı. Akşam hafif bir ağırlık oldu. Muhtemelen üzerine yattığım için. Bugün o da yok." dedi.
Aksoy, "Ben bir sıkıntı yaşamadım. Tabi, diğer insanlarda aynısı olmayabilir. Bütün aşılarda görülebilecek şişlik, ağrı konusu insandan insana değişir. Bu belirtilerin görülmesi de aşının zararlı olduğu anlamına gelmez. Bunlar aşının bilimsel olarak kabul edilen yan etkileridir. Başkaları bu belirtileri yaşayabilir. Bunların yaşanması, aşının bozuk ya da kötü olduğu anlamına gelmez." değerlendirmesinde bulundu.
(CİHAN)