Suç işlemek için çete kurmak suçundan yargılanan Van
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.
Yücel Aşkın ve arkadaşlarının
duruşmasında
sürpriz bir gelişme yaşandı.
Mahkeme kararıyla duruşmaya katılan Savcı Sezgin Kanmaz'ın 51 klasörden oluşan dosyayı bir günde inceleleyerek mütalaa verdiği iddia edildi.
Mahkemenin, mütalaasını hazırlaması için dosyayı verdiği Savcı Akın Karakaş'ın yanı sıra Savcı Sezgin Kanmaz da
mahkeme kararıyla duruşmaya girerek
sanıkların
beraatını ve dosyalar için
görevsizlik kararı istedi.
Şemdinli davasında astsubaylara çıkan cezayı Yargıtay'a temyize götüren Savcı Sezgin Kanmaz'ın 51 klasörlük dava dosyalarını önceki gün aldıktan sonra dün konu ile ilgili mütalaasını jet hızıyla hazırlayarak mahkemeye sunması dikkat çekti. Müdahil avukatı
Hüsnü Tuna, Savcı Kanmaz'ın 51 klasörden oluşan dava dosyalarını bir günde inceleyerek duruşmaya katıldığını vurgulayarak, bu boyutta bir dosyanın 24 saatte incelenmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Kanmaz, daha önce Van 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak dava dosyasının kendisine verilmesini talep etmişti. Savcı Kanmaz, Rektör Yücel Aşkın ve diğer sanıklar hakkındaki bazı suçlamalardan beraat isterken, bazı suçlamalar için de görevsizlik kararı verilmesini talep etti.
Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında
soruşturma ve kovuşturma evresinde toplanan
delillere göre sanıkların suç işlemek için
örgüt kurduklarının tespit edilemediğini, dosyada da buna ilişkin bir delil bulunamadığını savundu. Kanmaz, sanıkların bu suçtan beraatlarını istedi. Sanıklara iddianamede isnat olunan
ihaleye fesat karıştırmak, ayrımcılık, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek gibi suçların ise mahkemenin görev alanına girmediğini iddia eden Savcı Kanmaz, bu suçlar için görevsizlik kararı talebinde bulundu.
Savcı Karakaş ise dosyanın 51 klasörden oluştuğunu ve tamamını inceleyemediğini, bu nedenle Savcı Kanmaz'ın mütalaasına katılmadığını belirterek, mütalaasını tamamlaması için süre talep etti. Sanık avukatları, 2 cumhuriyet savcısının duruşmaya çıkmasının usule aykırı olmadığını; ancak esas hakkındaki mütalaayı hazırlayan savcının mütalaası yönünde karar verilmesi gerektiğini savundu. Müdahil avukatı Hüsnü Tuna ise duruşmaya ikinci savcı olarak katılan Kanmaz'ın beraata ve görevsizliğe ilişkin mütalaasında, dosyanın YÖK Başkanlığı'na gönderilmesiyle davanın kapatılmaya ve kolaycılığa gidilmeye çalışıldığı düşüncesinde olduklarını söyledi. Bir önceki duruşmada bulunmayan Savcı Sezgin Kanmaz'ın, dosyayı inceleme talebinin 15 Mart'ta gerçekleştiğini ve mütalaanın, dosyanın bir günde incelenmesi sonucu hazırlandığını vurgulayan Tuna, "Kanmaz'ın duruşmaya girme ve mütalaa verme arzusunun neden kaynaklandığı anlaşılır değildir." dedi.
Müdahil Avukatı Tuna'nın ardından tekrar söz alan Savcı Kanmaz, dosyanın davanın önceki aşamalarında görev aldığını ve dosyayı, duruşma saatine kadar inceleyerek mütalaasını hazırladığını belirtti. Yaklaşık 2 saat süren duruşmada, mahkeme heyeti, Savcı Karakaş'ın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması ve müdahil avukatı Tuna'nın
savunma hazırlama talebi üzerine duruşmayı erteledi.
Rektör Aşkın ile 9 sanık, "Suç işlemek için örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve bu örgüt adına suç işlemek, suç işlemek için kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde haksız
ekonomik çıkar sağlamak için manevi cebir ve tehditle ihaleye fesat karıştırmak, ayrımcılık, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplamak, ihale konusu edimin ifasına fesat karıştırmak, resmi evrakta sahtecilik yapmak, resmi evrakı yok etmek, görevi kötüye kullanmak" suçlarından yargılanıyor.