Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı ve MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın müze olmasına ilişkin karardaki Atatürk imzasının sahte olduğunu öne sürdü. Ayasofya’nın tekrar cami yapılması için TBMM Başkanlığı’na teklif veren Halaçoğlu, söz konusu karara ilişkin iki tarihi belgedeki Atatürk imzalarının farklı olduğunu Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de doğruladığını kaydetti. Halaçoğlu, konuya ilişkin ilk kez günışığına çıkan belgeler bulunduğunu belirtti. Milliyet'in haberine göre, Halaçoğlu “Ayasofya Atütürk’ün imzası sahte şekilde taklit edilerek hukuksuz şekilde müzeye dönüştürülmüştür. Müze olarak kullanılamaz” dedi.
‘Hukuksuzluk söz konusu’
Halaçoğlu, 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesiyle cami olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya’nın 1 Şubat 1935 yılında bu yana müze olarak kullanıldığını anımsattı. Ayasofya’nın 24.11.1934 tarih ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirildiğine dikkati çeken Halaçoğlu, şunları kaydetti:
“Bu karar Resmi Gazete vb. devletin hiçbir resmi yanınında yayınlanmamış, bununla ilgili herhangi bir kayda da rastlanılmamış. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü tarafından 07.06.1995 tarihinde, Ayasofya Kararnamesi’nin Resmi Gazete’de yayımlanıp yayımlanmadığına dair verilen bir dilekçeye 14.06.1995’te Genel Müdür Özgür Erkman imzası ile ‘24.11.1934 tarih ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayımlanmadığı tespit edilmiştir’ cevabı veriliyor. 1924 Anayasası’na göre de, bugünkü anayasaya göre de tasarı, teklif ya da kararnamelerin, yasa ya da KHK olabilmeleri için cumhurbaşkanıın onayından sonra Resmi Gazete’de yayımlanmaları gerekiyor. Ama Ayasofya için böyle bir durum sözkonusu değil. Burada açıkça hukuksuzluk var.”
3 gün önce imza imkânsız
Halaçoğlu, Ayasofya’nın müze yapılmasına ilişkin bir tuhaflığın da Bakanlar Kurulu kararnamesinin altındaki Atatürk imzasında göze çarptığını vurgularken, “Mustafa Kemal’e Atatürk soyadının verildiği 2587 sayılı Özel Kanun, Resmi Gazete’de 27.11.1934 tarihinde yayımlandı. Atatürk’ün imzasının bulunduğu Ayasofya kararnamesinin tarihi ise 24.11.1934. O halde, 3 gün öncesinden. Atatürk’ün kararnameyi imzalamış olması da mümkün gözükmüyor. Burada açıkça bir sahtecilik söz konusudur” diye konuştu. Halaçoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Ayasofya Kararnamesi üzerindeki Atatürk imzası ile diğer Atatürk imzalarının farklı olduğunu tespitini yaptığını kaydetti. Halaçoğlu, Emniyet’in “ilgili dilekçeniz ekinde fotokopisi bulunan 24.11.1934 tarih ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi’nde Reiscumhur adına atılı bulunan imzanın, yine dilekçeniz ekinde sunulan Atatürk’ün örnek imzalarına biçimsel açından fark gösterdiği ilk bakışta belirlenebilmektedir” cevabını verdiğini belirtti.
‘Müze olarak kullanılamaz’
Halaçoğlu, “Bütün bunları alt alta koyduğunuzda burada bir imza sahteciliği bulunduğunu söylemek kaçınılmaz” dedi. Ayasofya Camii’nin 19.02.1936 tarihli tapu senedine göre Fatih Sultan Mehmet Vakfı adına cami olarak tapulu olduğunu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Kütük Defteri’nde de ayın şekilde cami olarak kayıtlı olduğuna dikkati çeken Halaçoğlu, “Ayasofya’nın şu an müze olarak kullanılması yasalara aykırıdır” dedi. Halaçoğlu, TBMM Başkanlığı’na sunduğu bir yasa teklifiyle Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesini istedi.