Avrupalı Parlementer'den Türkiye ile ilgili çarpıcı yorum

"Türkiye’nin giderek otoriterleşiyor; bunun da göstergesinden biri yolsuzluk soruşturmalarının kapatılması."

Avrupalı Parlementer'den Türkiye ile ilgili çarpıcı yorum

Avrupa Parlamentosu’nda 50 milletvekili bulunan Yeşiller/Avrupa Hür İttifakı’nın Eşbaşkanı Rebecca Harms, Türkiye’nin giderek otoriterleştiğini; bunun da göstergelerinden birinin 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının kapatılması olduğunu söyledi. Masumiyet iddia eden tüm şüphelilere, ‘mahkemede aklanın’ çağrısı yaptı.

Zaman'ın haberine göre, Avrupa Parlamentosu’nun önde gelen isimlerinden Yeşiller/Avrupa Hür İttifakı (Greens/EFA) grubu Eşbaşkanı Alman politikacı Rebecca Harms, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının kapatılması konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) endişeli olduğunu söyledi ve “Eğer masumlarsa, şüpheliler neden mahkemeden kaçıyor?” sorusunu yöneltti.

Avrupa Yeşiller Partisi’nin (EGP) 21. Konsey toplantısına katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere İstanbul'a gelen tecrübeli siyasetçi, Türkiye’de kaybolan yargı bağımsızlığı konusunda endişelerini dile getirirken yolsuzluk soruşturmalarının kapatılmasını da bu tehlikeli gidişata örnek gösterdi. Kimseyi yargılamadığını belirten Harms, yolsuzluk iddiaları gerçekten temelsizse bu soruşturmaların devam etmesi ve sanıkların aklanması gerektiğini söyledi. ‘Paralel yapı’ iddialarına itibar etmeyen Harms, yargının işini yapmasının engellenmesinin sağlıksızlığına dikkat çekti.

‘BÖYLE GİDERSE EKONOMİK İLİŞKİLER ZARAR GÖRÜR’

Harms, AB’nin Türkiye’yi yakından takip ettiğini, kendisinin de Yeşiller politikacısı olarak Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunda her zaman hassas bir tavrı olduğunu belirtti. “Avrupa, insan haklarını garanti altına almamış bir ülkenin güvenilir bir iş ortağı olamayacağını anlamalı.” şeklinde konuşan Harms, Türkiye’de artan keyfi uygulamaların taşıdığı ekonomik risklere vurgu yaptı. Tereddüt etmeden “Eğer Erdoğan Türkiye’yi Rusya tipi bir ülkeye dönüştürmeye devam ederse ekonomik ilişkiler zarar görecektir.” uyarısında bulunan Alman lider, Türkiye’de özellikle kuvvetler ayrılığı konusundaki gerileme hakkında Avrupalıları uyardığını belirtti.

Harms, Avrupa’da gitgide ‘başarılı ekonomik ilişkilerin demokratik gelişmeyi garanti etmeyeceği’ anlayışının hâkim olduğunu belirttikten sonra demokratik olmayan bir ülkede yatırımın büyük risk taşıdığını söyledi. Rusya’nın Ukrayna politikası nedeniyle AB tarafından yaptırımlarla cezalandırılmasına destek verdiği için diplomatik statüsüne rağmen kısa süre önce Rusya’ya girişi engellenen Harms, tek adam yönetiminin Türkiye gibi antidemokratik seyir izleyen her ülkede oluşabileceğine işaret etti.

‘ERDOĞAN HER ŞEYİ KONTROL ETMEK İSTİYOR’

Türkiye konusunda endişe verici gelişmeler olduğu vurgusu yapan Harms’a göre, ülkede tek bir adam her şeyi kontrol etmeye çalışıyor ve güçlü tek bir politikacının isteklerine göre devlet yeniden dizayn ediliyor. “Bu gidişata Macaristan’da şahit oldum, Türkiye’de şimdi benzeri oluyor.” diyen Harms, yüksek maliyeti nedeniyle dünya basınında bolca yer alan ‘Ak Saray’ı keyfiliğe örnek olarak veriyor.

Harms’a göre eski zamanları ve emperyal dönemleri hatırlatan bir saray yaptırmak Erdoğan’ın güç göstermek istemesinin bir ürünü. Ak Saray’ı kamu kaynaklarının kötüye kullanılmasının bir örneği olarak tanımlayan Harms, şatafat konusunda Ukrayna’nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanuşenko’nun sarayı ile benzerlik kuruyor. Harms’a göre Yanuşenko ve Erdoğan’ın gösterişli sarayları bir maçoluk göstergesi.

Türkiye konusundaki endişelerinin Gezi protestolarından önce başladığını söyleyen Harms, gazetecilere yönelik baskının otoriterleşmenin ilk işareti olduğunu söylüyor.

‘AVRUPA BİRLİĞİ DE HATALI’

Türkiye’deki olumsuz gidişatı ve AB ile ilişkilerdeki gerilemeyi büyük ölçüde Ankara’nın sorumluluğu olarak yorumlayan Harms’a göre, müzakere sürecinin çok yavaş ilerlemesinde AB’nin de hataları var. AB ile tıkanmış görüntü veren müzakerelere atıfla “Bu durumun Erdoğan’ın partisi tarafından oluşturulduğunda ısrar ediyorum.” diyen Harms, Avrupa’da Sarkozy ve Merkel gibi Türkiye’ye şüpheci yaklaşan politikacıların durumu kolaylaştırmadığını söylüyor. Alman politikacı, Merkel’in imtiyazlı ortaklık fikrini, ne anlama geldiğini bilmeden önerdiğini iddia ediyor. AB’nin Türkiye ile tutarlı biçimde müzakerelere devam etmek yerine üyeliğini sorgulamasının hata olduğunu belirtiyor.

Avrupa’nın tavrını hatalı bulmasına rağmen Harms, Türkiye’nin umut vaat eden bir aday ülkeden otoriterliğe gidişinin sorumluluğunu ise yine AKP politikalarında görüyor. Türk tarafının “hataları ve yalanları” olduğunu ifade eden Harms, “Ne gibi yalanlar?” sorusuna cevap vermezken, her şeye rağmen AB’nin başladığı işe devam etmesini ve Türkiye’de hukukun üstünlüğüne katkıda bulunmak için müzakereleri sürdürmesi gerektiğini belirtiyor.
<< Önceki Haber Avrupalı Parlementer'den Türkiye ile ilgili çarpıcı yorum Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER